Wykonanie
Druga edycja warszawskich Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej już za nami! Miniony weekend był bardzo intensywny i ciekawy. Serdecznie dziękuję wszystkim odwiedzającym nasze stoisko oraz strefę warsztatową za pozytywną energię, ciekawe rozmowy, komplementy pod adresem naszych książek oraz opowieści o waszym gotowaniu :) Przez te dwa dni poznałyśmy wielu sympatycznych i mądrych ludzi, wpisałyśmy mnóstwo dedykacji do naszych książek i częstowałyśmy domowymi bezglutenowo-bezcukrowo-wegańskimi pierniczkami oraz
ciastkami kasztanowymi, które bardzo szybko znikały – na niedzielę zostało już tylko kilkanaście sztuk z przepastnego pojemnika :) Na stoiskach innych wystawców znalazłyśmy kilka interesujących nowych produktów, nie tylko spożywczych! Niestety, w tym roku nie udało nam się posłuchać żadnych wykładów, ale za to prowadziłyśmy warsztaty kulinarne, z których poniżej zdaję fotograficzną relację. Przy okazji dołączam przepisy na potrawy, które wspólnie przyrządzaliśmy. Także na
budyń, na który nie wystarczyło już czasu… Oj, działo się w tej kuchni, działo! Kto był, ten wie :) Zapraszam do obejrzenia zdjęć, głównie z warsztatów. A także do wypróbowania przepisów, według których przygotowywałyśmy warsztatowe potrawy. Przepisy znajdują się na samym dole wpisu.Tak wyglądały nasze sobotnie warsztaty krok po kroku :)Oto nasze menu warsztatowe w formie graficznej :)A teraz czas na przepisy!1. Pierogi gryczane zaparzane z
suszonymi śliwkamiNa ok. 60 sztukCiasto340 g pełnoziarnistej
mąki gryczanej50 g zmielonego złocistego
siemienia lnianego lub nasion chia (z chia ciasto jest lepsze!)2 łyżki
oleju lub
oliwyNadzienie500 g suszonych
śliwek (miękkich, bez pestek)cynanom,
goździki, skórka otarta z ekopomarańczy (opcjonalnie, do smaku)Przygotuj nadzienie
Śliwki zalej wrzątkiem i odstaw przynajmniej na godzinę. Muszą być bardzo miękkie. Po tym czasie odlej
wodę i dokładnie odciśnij
śliwki. Za pomocą widelca lub blendera nieco rozdrobnij
owoce albo pokrój je nożem na mniejsze kawałki. Jeśli chcesz, dodaj odrobinę
cynamonu,
goździków lub
skórki pomarańczowej. Żadne słodzidło nie jest potrzebne, ponieważ
śliwki są wystarczająco słodkie.Przygotuj ciastoW rondelku zagotuj 350 ml
wody. Na wrzątek z
olejem wsyp mieszankę złożoną z mielonego siemienia lub mielonego chia i 140 g
mąki gryczanej. Resztę
mąki gryczanej (200 g) dodaj partiami do zaparzonej
mąki na stolnicy i zagnieć gładkie ciasto.Podziel je na cztery części i każdą po kolei rozwałkuj na grubość 1 , 5-2 mm. Aby ciasto nie przyklejało się do blatu i do wałka, najlepiej rozwałkować je na kawałku folii spożywczej i przykryć drugim kawałkiem.Z ciasta wykrój kółka, za każdym razem zanurzając brzeg szklanki w
mące. Unoś folię, kolejno zdejmuj krążki i na środek łyżeczką nakładaj porcję nadzienia (nie za dużo, by pierogi się nie rozrywały). Dokładnie zlep brzegi, dociskając je 2-3
razy. Zanurzaj koniuszki palców w
mące, by nie lepiły się do ciasta. Obejrzyj każdego pieroga z obu stron. Jeśli podczas zlepiania na cieście pojawi się mała dziurka, zalep ją palcami, nieco naciągając ciasto.Wrzuć pierogi do garnka z dużą ilością wrzącej
wody i gotuj delikatnie, na małym ogniu, przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch i ponownego zawrzenia
wody. Gotowanie na zbyt dużym ogniu może spowodować, że pierogi się uszkodzą lub będą wyglądać mało estetycznie. Nie wkładaj na raz zbyt wielu pierogów, powinny pływać dość swobodnie.Pierogi ze
śliwką smakują wybornie podane z kwaskowymi dodatkami, np. niesłodzoną
konfiturą albo musem
jabłko-
mango (firmy EnerBio, dostępny w
sieci sklepów Rossmann) lub posypane posiekanymi
orzechami.2. Ekspresowe
chlebki gryczano-kukurydziane (flatbready)Na 6 sztuk o średnicy 10-12 cm100 g
mąki gryczanej100 g
mąki kukurydzianej (+ do podsypania)1,5 płaskiej łyżeczki
soli2 płaskie łyżeczki
czarnuszki1 łyżka świeżej posiekanej
bazyliiMąki wsyp do miski i wymieszaj z
solą. Następnie wlej 150 ml
wody, dodaj nasiona
czarnuszki i posiekaną
bazylię. Dokładnie wyrób ciasto łyżką, a następnie wyłóż na posypany
mąką blat i dokładnie oprósz
mąką. Uformuj z ciasta równy wałek i pokrój
ostrym nożem na 6 części. Każdą obtocz w
mące i utocz w dłoniach kulkę. Spłaszcz ją na placuszek o średnicy 10–12 cm. Możesz sobie w tym pomóc szeroką silikonową
łopatką.Patelnię przed wypiekaniem dość silnie rozgrzej. W czasie wypiekania ustaw płomień średniej wielkości, aby
chlebki nie zaczęły się przypalać. Kładź
chlebki na gorącą patelnię. Każdy podpiekaj z obu stron przez 2–3 minuty, aż nabierze złocistego koloru i chrupkości na brzegach. Podawaj ciepłe, z ulubionymi dodatkami.Jeśli chcesz odłożyć
chlebki na kilka godzin lub do następnego dnia, po wystygnięciu przechowuj je w dopasowanym wielkością naczyniu ze szczelną pokrywką lub
owiń folią spożywczą.3. Budyń
kasztanowy1/2 l
mleka ryżowego lub innego
mleka roślinnego50 g
mąki kasztanowej20 g
mąki ziemniaczanej2 łyżki
ksylitolu1 łyżka melasy z karobu (+ do podania)1 łyżka
oleju kokosowegoMąki dokładnie wymieszaj i rozprowadź w ok. 1/3 zimnego
mleka, dodaj
ksylitol i ponownie wymieszaj. Resztę
mleka zagotuj. Zdejmij z palnika, wlej rozmieszaną
mąkę i energicznie mieszaj. Postaw garnek na ogniu, ciągle mieszając. Kiedy zgęstnieje, zestaw z ognia, dodaj melasę i
olej kokosowy, od razu dokładnie wymieszaj. Przełóż do miseczek, udekoruj melasą.4. Pierniczki zaparzaneNa 25-30 sztuk
Mąka – wersja I100 g pełnoziarnistej
mąki gryczanej80 g
mąki ryżowej40 g
mąki ziemniaczanej20 g
skrobi z tapioki
Mąka – wersja II160 g pełnoziarnistej
mąki gryczanej80 g
mąki jaglanejPozostałe składniki70 g
ksylitolu70 g
miodu lub
syropu daktylowego bądź klonowego120 ml
mleka (może być dowolne roślinne)20 g nasion chia + 60 ml wrzątku2 łyżeczki
kakao lub karobu1-2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
goździkówpo 1/2-1 łyżeczki
kardamonu i
imbiru1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej (lub 1/2 łyżeczki
sody i 1/2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia)Nasiona chia zmiel w blenderze lub młynku bardzo drobno, zalej wrzątkiem, wymieszaj, przykry, odstaw na kwadrans, odkryj i przestudź.W misce wymieszaj suche składniki:
mąki (wybierz mieszankę I lub II),
kakao lub karob,
przyprawy oraz
sodę.Do małego garnka z grubym dnem wrzuć
ksylitol,
miód lub
syrop oraz
mleko i podgrzewaj całość na małym ogniu, mieszając, aż
ksylitol się rozpuści. Gdy zacznie się gotować, zdejmij garnek z ognia i wsyp suchą mieszankę, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Wymieszaj dobrze, by nie było widać surowej
mąki.Gorące ciasto odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie chłodne lub już tylko lekko ciepłe, dodaj zaparzone chia i zagnieć ciasto.Ciasto jest dość miękkie, dlatego trudno wykrajać z niego kształty. Najlepiej odrywaj kawałki i dłonią lekko obsypaną
mąką formuj z nich kulki wielkości małego
orzecha włoskiego. Kulki układaj na papierze do pieczenia w odstępach 3-4 cm, a następnie delikatnie spłaszczaj, tworząc kopułkę lub placuszek o grubości około 1 cm.Piecz w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 12 minut. Po ostudzeniu przechowuj w ciemnym miejscu w szklanym słoiku lub metalowej puszce do 3 tygodni.Przepisy na ziemniaczany farsz do pierogów, wegański smalczyk oraz
ciastka kasztanowe, którymi częstowałyśmy na stoisku, znajdziecie w naszych książkach :) Jest tam również wiele porad, którymi dzieliśmy się w trakcie gotowania, np. na temat sklejania i mrożenia pierogów czy mielenia
kasz na
mąkę w domu.Życzymy miłej lektury! I smacznego :)