ßßß
Bezglutenowe wegańskie(blaszka 22x22 cm)spód:- 100 ml oleju kokosowego- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego- 100 g melasy karobowej- 100 g syropu konowegoj / syropu z agawy / w wersji niewegańskiej - miodu- 200 g daktyli zalanych dzień wcześniej 200 ml soku pomarańczowego- 100 g lekko zmielonych płatków owsianych (mają zmniejszyć swoją wielkość o 1/3) - użyj płatków owsianych bezglutenowych, jeśli nie masz, zamień je na płatki jaglane (już ich nie musisz mielić)- 100 g mąki gryczanej- 100 g mąki jaglanej- 100 g mąki ryżowej- 3 łyżki karobu- skórka otarta z 1 dużej lub 2 małych pomarańczy- 1/3 - 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu- 1 łyżeczka cynamonu- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia- szczypta soli- 100 g czarnej porzeczki - może być mrożonaW garnku rozpuszczam olej, syrop klonowy i melasę. Mieszając, podgrzewam na małym ogniu do rozpuszczenia się i połączenia składników. Zdejmuję z ognia.Do malaksera wrzucam daktyle wraz sokiem, w którym się moczyły. Dodaję lekko przestudzony olej z syropem klonowym i melasą. Całość miksuję na gładką masę. Następnie dodaję "jajko lniane". Ponownie miksuję.Do miski wrzucam obie mąki, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową i sól. Dokładnie mieszam.Składniki suche dodaję do mokrych i bardzo dokładnie mieszam.Ciasto wylewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wysypuję na wierzchu czarną porzeczkę. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C na 50-60 min. Piekę do tzw. suchego patyczka. Studzę.jaglano-amarantusowy top:- 30 g oleju kokosowego- 150 ml soku pomarańczowego- 6 łyżek ksylitolu- 6 łyżek karobu- ok. 20 g dmuchanej kaszy jaglanej - nieweganie mogą użyć tej Amarello- ok. 10 g ekspandowanego amarantusa - j a użyłam AmarelloWszystkie składniki oprócz dmuchanej kaszy jaglanej i amarantusa, mieszam w rondelku i gotuję cały czas mieszając ok. 5-10 min - masa ma być gęsta (tak jak rozpuszczona czekolada)Do masy dodaję tyle dmuchanej kaszy jaglanej i tyle amarantusa, aby masa je pokryła. Całość wykładam na upieczony spód.polewa :- 50 g oleju kokosowego- 100 ml soku pomarańczowego- 4 łyżki ksylitolu- 6 łyżek karobudo przybrania: skórka otarta z 1/2 pomarańczy, popping z amarantusa, dmuchana kasza jaglanaPostępuję podobnie, jak poprzednio - wszystkie składniki mieszam w rondelku i gotuję cały czas mieszając ok. 5-10 min - masa ma być gęsta (tak jak rozpuszczona czekolada).Gotową polewą wylewam na ciasto. Posypuję dmuchaną kaszą jaglaną, poppingiem z amarantusa i skórką pomarańczową.Ciasto wkładam na ok. 3 h do lodówki.Smacznego!