ßßß Cookit - przepis na Wołowina:

Wołowina:

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Wołowina wydaje się być mięsem dość trudnym do przygotowania. Jakiś czas temu myślałam, że smaczna może być jedynie w gulaszu – gotowana kilka godzin w winie, z warzywami, przyprawami i cebulą lub burgera smażonego na ogniu. Dopiero w Hell’s Kitchen przekonałam się, że można z niej przygotować sporo smacznych dań. Sztandarowym punktem menu szefa był tatar. Prawidłowo przygotowany jest wspaniałym daniem z surowej wołowiny. Według tradycyjnej receptury szefa Amaro zawsze musi być ręcznie siekany i doprawiony pikantnymi składnikami – m.in. cebulą i kaparami. Piekielna Kuchnia jest prawdziwą skarbnicą wiedzy – połączenie przypraw i dobrej jakości składników to zawsze klucz do kuchennego sukcesu – pamiętajcie o tym! Kontynuując swoją kulinarną przygodę i gotując w różnych restauracjach, odkrywałam kolejne stopnie „wołowego wtajemniczenia” stek (tutaj każdy wie o co chodzi) i carpaccio – zmrożone (w celu lepszego pokrojenia) plastry polędwicy wołowej z parmezanem i kaparami to kolejne dania wymagające krótkiej termicznej obróbki.
Wołowina lubi gorące temperatury. Można więc przygotować ją w smażąc na bardzo gorącym tłuszczu przez kilka minut. Metoda ta nazywa się stir fry i jest bardzo popularna w kuchni japońskiej, w której używa się przede wszystkim świeżych i krótko gotowanych produktów.
Pokażę Wam przepis na pyszną, miękką wołowinę i wspaniały słodko kwaśny sos. O czym musicie pamiętać? Wołowina musi być krótko smażona – jeśli za dużo mięsa trafi na patelnię, temperatura oleju zmaleje a ono zacznie się gotować i nieprzyjemnie stwardnieje. Do woka lub głębokiej patelni wrzucajcie mięso partiami, olej zachowa temperaturę a ono będzie miękkie i chrupiące. Sól sprawia, że wołowina twardnieje, bądźcie z nią ostrożni. Najlepiej dodajcie ją do dania dopiero na talerzu.
Składniki:
Wołowina:
300 g wołowiny (antrykotru, rozbratla lub w wersji luksusowej ligawy lub polędwicy)
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka oleju rzepakowego + 1 do smażenia
1 łyżka sosu rybnego i octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sos:
1 op. mrożonej mieszanki chińskiej
( lub 1 marchewka, 1 pietruszka, garść namoczonych grzyby mun, 4 łyżki kiełków fasoli mung )
300 ml przecieru z pomidorów
250 ml soku z ananasa
3 plastry świeżego ananasa
1 cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu rybnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki czerwonej pasty curry*
sól
Przygotowanie:
Wołowinę pociąć w cienkie paski grubości 3-4 mm.Dodać składniki marynaty (1 łyżkę oleju zachować do smażenia) i dokładnie wetrzeć ją w mięso). Odstawić w temp. pokojowej.
Cebulę i czosnek posiekać.
Ananasa pokroić w długie paski (julienne, tak jak świeże warzywa – mrożone są pokrojone) Przesmażyć na oliwie.
Dodać pastę curry. Smażyć 3-4 minuty, na mocnym ogniu, w woku lub głębokiej patelni.Wrzucić warzywa i ananasa na patelnię, smażyć 2-3 minuty a gdy się skarmelizuje, przełożyć do garnka wlać sok i przecier pomidorowy.
Gotować 10 minut aż warzywa zmiękną (można dolać odrobinę wody, gdyby sos nadmiernie zgęstniał).
Doprawić solą, sosem rybnym i cukrem.
W woku rozgrzać olej.
Wrzucać porcjami mięso (najlepiej smażyć je w kilku turach).
Wołowinę smażyć 1-2 minut z każdej strony. Mięso szybko zacznie skwierczeć, przywrze do patelni by po chwili bez problemu dać się przewrócić na drugą stronę – użyjcie do tego drewnianych płaczek lub łopatki.
Na talerze wylać sos i ułożyć ryż. Na wierzchu ułożyć mięso i udekorować natką lub kolendrą.
Smacznego!
Powiązane notki:
Schab w sosie słodko kwaśnym light
Marynata teriyaki – słodko pikantna na grilla
Kurczak z grilla w słodko pikantnej marynacie
Kurczak w sosie kokosowym z kurkumą
Obiad za dychę – 10 zł – Paprykowe kotlety mielone
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/07/27/stir-fry-wolowina-w-sosie-slodko-kwasnym-obiad-w-20-minut