ßßß
Składniki:Wołowina:300 g wołowiny (antrykotru, rozbratla lub w wersji luksusowej ligawy lub polędwicy)1 łyżka oleju sezamowego1 łyżka oleju rzepakowego + 1 do smażenia1 łyżka sosu rybnego i octu ryżowego1 łyżka sosu sojowego1 łyżka słodkiej papryki1 łyżeczka ostrej paprykisos:1 op. mrożonej mieszanki chińskiej( lub 1 marchewka, 1 pietruszka, garść namoczonych grzyby mun, 4 łyżki kiełków fasoli mung )300 ml przecieru z pomidorów250 ml soku z ananasa3 plastry świeżego ananasa1 cebula1 łyżka oleju1 łyżka sosu rybnego2 ząbki czosnku2 łyżki brązowego cukru2 łyżki czerwonej pasty curry*sól
Przygotowanie:Wołowinę pociąć w cienkie paski grubości 3-4 mm.Dodać składniki marynaty (1 łyżkę oleju zachować do smażenia) i dokładnie wetrzeć ją w mięso). Odstawić w temp. pokojowej.Cebulę i czosnek posiekać.Ananasa pokroić w długie paski (julienne, tak jak świeże warzywa – mrożone są pokrojone) Przesmażyć na oliwie.Dodać pastę curry. Smażyć 3-4 minuty, na mocnym ogniu, w woku lub głębokiej patelni.Wrzucić warzywa i ananasa na patelnię, smażyć 2-3 minuty a gdy się skarmelizuje, przełożyć do garnka wlać sok i przecier pomidorowy.Gotować 10 minut aż warzywa zmiękną (można dolać odrobinę wody, gdyby sos nadmiernie zgęstniał).Doprawić solą, sosem rybnym i cukrem.W woku rozgrzać olej.Wrzucać porcjami mięso (najlepiej smażyć je w kilku turach).Wołowinę smażyć 1-2 minut z każdej strony. Mięso szybko zacznie skwierczeć, przywrze do patelni by po chwili bez problemu dać się przewrócić na drugą stronę – użyjcie do tego drewnianych płaczek lub łopatki.Na talerze wylać sos i ułożyć ryż. Na wierzchu ułożyć mięso i udekorować natką lub kolendrą.Smacznego!Powiązane notki:Schab w sosie słodko kwaśnym lightMarynata teriyaki – słodko pikantna na grillaKurczak z grilla w słodko pikantnej marynacieKurczak w sosie kokosowym z kurkumąObiad za dychę – 10 zł – Paprykowe kotlety mielone