ßßß Cookit - przepis na Wołowina sezamowa z czarnym ryżem

Wołowina sezamowa z czarnym ryżem

nazwa

Wykonanie

Zakazany sekret orientu ukryty w sezamowej słodyczy...
Składniki dla dwóch osób:
150 g czarnego ryżu,
200 g wołowiny,
pół małej cukinii,
marchewka,
pół cebuli,
5 grzybów mun,
10 pędów bambusa,
3 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki sezamu w ziarnach,
2 łyżki oleju roślinnego,
ząbek czosnku,
mały kawałek świeżego imbiru (wielkości dwóch ząbków czosnku),
2 łyżki oleju sezamowego,
łyżka cukru brązowego,
szczypta soli.
Jak to zrobić?
Czarny ryż gotujemy w osolonej wodzie przez około 35 minut.
Grzybki mun wkładamy do wody na 15 minut.
Myjemy mięso i kroimy je na małe, cienkie kawałeczki, jak na zdjęciach. W miseczce przygotowujemy marynatę do mięsa z 3 łyżek sosu sojowego, sprasowanego ząbka czosnku i sprasowanego imbiru. Pokrojone mięso wkładamy do miseczki i mieszamy z marynatą, odstawiamy na 10 minut.
Grzybki mun, które moczyły się, gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły, przez 10 minut.
Obieramy marchewkę, myjemy ją i kroimy w plasterki. Myjemy cukinię, przekrawamy ją wzdłuż na pół i kroimy w plasterki o kształcie półkola. Obieramy cebulę i jej połówkę kroimy w piórka.
Ugotowane grzyby mun odcedzamy z wody i kroimy w cieniutkie paseczki.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego i wykładamy na nią mięso z marynatą, pokrojoną cebulę, marchewkę, cukinię, paseczki grzybów mun i pędy bambusa. Doprawiamy łyżką brązowego cukru i szczyptą soli. Smażymy, mieszając co jakiś czas, przez 15 minut.
Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżki oleju sezamowego, mieszamy i na małym ogniu smażymy jeszcze przez minutę.
Ugotowany ryż, odcedzamy z wody i nakładamy na talerze. Obok układamy mięso z warzywami i posypujemy je ziarnami sezamu.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2013/10/woowina-sezamowa-z-czarnym-ryzem.html