Wykonanie
Zakazany sekret orientu ukryty w sezamowej
słodyczy...
Składniki dla dwóch osób:150 g czarnego
ryżu,200 g
wołowiny,pół małej
cukinii,
marchewka,pół
cebuli,5
grzybów mun,10
pędów bambusa,3 łyżki
sosu sojowego,2 łyżki
sezamu w ziarnach,2 łyżki
oleju roślinnego,ząbek
czosnku,mały kawałek świeżego
imbiru (wielkości dwóch ząbków
czosnku),2 łyżki
oleju sezamowego,łyżka
cukru brązowego,szczypta
soli.
Jak to zrobić?Czarny
ryż gotujemy w osolonej wodzie przez około 35 minut.
Grzybki mun wkładamy do
wody na 15 minut.Myjemy
mięso i kroimy je na małe, cienkie kawałeczki, jak na zdjęciach. W miseczce przygotowujemy marynatę do
mięsa z 3 łyżek
sosu sojowego, sprasowanego ząbka
czosnku i sprasowanego
imbiru. Pokrojone
mięso wkładamy do miseczki i mieszamy z marynatą, odstawiamy na 10 minut.
Grzybki mun, które moczyły się, gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły, przez 10 minut.Obieramy
marchewkę, myjemy ją i kroimy w plasterki. Myjemy
cukinię, przekrawamy ją wzdłuż na pół i kroimy w plasterki o kształcie półkola. Obieramy
cebulę i jej połówkę kroimy w piórka.Ugotowane
grzyby mun odcedzamy z
wody i kroimy w cieniutkie paseczki.Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki
oleju roślinnego i wykładamy na nią
mięso z marynatą, pokrojoną
cebulę,
marchewkę,
cukinię, paseczki
grzybów mun i
pędy bambusa. Doprawiamy łyżką
brązowego cukru i szczyptą
soli. Smażymy, mieszając co jakiś czas, przez 15 minut.Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżki
oleju sezamowego, mieszamy i na małym ogniu smażymy jeszcze przez minutę.Ugotowany
ryż, odcedzamy z
wody i nakładamy na talerze. Obok układamy
mięso z warzywami i posypujemy je ziarnami
sezamu.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))