Wykonanie
14 Flares Twitter 0 Facebook 14 14 14 14 Flares ×Każdy ma swój przepis na leczo. Ta słynna potrawa jednogarnkowa zawędrowała do nas z Węgier. Podstawą dobrego lecza są podsmażone pikantne papryczki,
czosnek i mielona
słodka papryka. Bazowymi składnikami są dojrzałe
cukinie,
słodkie papryki i wspaniałe, jędre
bakłażany (
owoce oberżyny). Czy zwróciliście uwagę, że każda regionalna kuchnia ma swój odpowiednik lecza? We Francji to ratatouile a w Hiszpanii porównałabym do niego chłodnik gazpacho, w Szwajcarii też
jadłam podobną potrawę, choć nazwy Wam nie zacytuję, a w Gruzji do jego przygotowania używa się w przeważającej części
bakłażanów.Danie to
jada się także w wersji z
mięsem – często spotykałam się z wersją z
kiełbasą,
mięsem wołowym,
boczkiem czy wędzoną,
paprykową kiełbasą chorizo.
Mięsne leczo kojarzy mi się z potrawą o innej nazwie tj. bograczem, który dodatowo ma w sobie
makaron zacierkę lub podobne do niego małe mączne kluseczki. Dlatego moje leczo przygotowuję zawsze w wersji wegetariańskiej, taką lubię najbardziej (a i mięsożerców do niej przekonuję) gdyż jest lekkostrawna, przepyszna i niskokaloryczna. Nie wyobrażam sobie lipca i sierpnia bez częstego zajadania misek wypełnionych po brzegi tą parującą, intensywnie czerwoną potrawką. Dla mnie leczo to kwintesencja lata, smak dojrzałych warzyw i słodkich
pomidorów w najsmaczniejszej możliwej formie.
Składniki:4 porcje3
papryki czerwone2
cukinie2
cebule1 kg słodkich
pomidorów3 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwek3 łyżki pasty z
daktyli,
syropu klonowego lub
cukru1 łyżka słodkiej wędzonej
papryki1 łyżka listków
tymianku1 1/2 łyżeczki pasty z
chilli sambal
olek lub
ostra papryczkaSól,
pieprzPrzygotowanie:
Cebulę i
czosnek obrać. Po czym
cebulę pokroić w kostkę, 1 X 1 cm,
czosnek w cienkie plasterki.
Paprykę i
cukinię umyć, pokroić w dwukrotnie większą kostkę niż
cebulę, 2 X 2 cm.
Pomidory nakroić lekko od
spodów, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki lub ósemki.Rozgrzać
oliwę, na gorącą wrzucić
cebulę i
czosnek, posolić. Smażyć aż będą złote, po czym dodać
cukinię i
paprykę. Ponownie przesmażyć aż skórki warzyw się przyrumienią. Dodać pastę z
daktyli,
słodką paprykę i przesmażać 3-4 minuty. Dodać
pomidory i ewentualnie szkalnkę
wody gdyby leczo było zbyt gęste.gotować 10-15 minut, aż
pomidory zaczną się rozpadać. Dodać
sól,
tymianek i pastę
chili. Wy ieszaćPodawać posypane
tymiankiem z
chlebem np. Czystoziasrnistym.
Powiązane notki:Leczo – najlepszy przepis – z
pomidorami,
cukinią i
paprykąLeczo z
papryką i
cukinią – do słoików na zimęPikantny Gulasz z
ciecierzycy z
paprykąOrientalna faszerowana
papryka z
sosem tzatzikiJajka zapiekane w
papryce