ßßß Cookit - przepis na Przepis na wegetariańskie leczo

Przepis na wegetariańskie leczo

nazwa

Wykonanie

14 Flares Twitter 0 Facebook 14 14 14 14 Flares ×
Każdy ma swój przepis na leczo. Ta słynna potrawa jednogarnkowa zawędrowała do nas z Węgier. Podstawą dobrego lecza są podsmażone pikantne papryczki, czosnek i mielona słodka papryka. Bazowymi składnikami są dojrzałe cukinie, słodkie papryki i wspaniałe, jędre bakłażany (owoce oberżyny). Czy zwróciliście uwagę, że każda regionalna kuchnia ma swój odpowiednik lecza? We Francji to ratatouile a w Hiszpanii porównałabym do niego chłodnik gazpacho, w Szwajcarii też jadłam podobną potrawę, choć nazwy Wam nie zacytuję, a w Gruzji do jego przygotowania używa się w przeważającej części bakłażanów.
Danie to jada się także w wersji z mięsem – często spotykałam się z wersją z kiełbasą, mięsem wołowym, boczkiem czy wędzoną, paprykową kiełbasą chorizo. Mięsne leczo kojarzy mi się z potrawą o innej nazwie tj. bograczem, który dodatowo ma w sobie makaron zacierkę lub podobne do niego małe mączne kluseczki. Dlatego moje leczo przygotowuję zawsze w wersji wegetariańskiej, taką lubię najbardziej (a i mięsożerców do niej przekonuję) gdyż jest lekkostrawna, przepyszna i niskokaloryczna. Nie wyobrażam sobie lipca i sierpnia bez częstego zajadania misek wypełnionych po brzegi tą parującą, intensywnie czerwoną potrawką. Dla mnie leczo to kwintesencja lata, smak dojrzałych warzyw i słodkich pomidorów w najsmaczniejszej możliwej formie.
Składniki:
4 porcje
3 papryki czerwone
2 cukinie
2 cebule
1 kg słodkich pomidorów
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki pasty z daktyli, syropu klonowego lub cukru
1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżka listków tymianku
1 1/2 łyżeczki pasty z chilli sambal olek lub ostra papryczka
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać. Po czym cebulę pokroić w kostkę, 1 X 1 cm, czosnek w cienkie plasterki.
Paprykę i cukinię umyć, pokroić w dwukrotnie większą kostkę niż cebulę, 2 X 2 cm.
Pomidory nakroić lekko od spodów, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki lub ósemki.
Rozgrzać oliwę, na gorącą wrzucić cebulę i czosnek, posolić. Smażyć aż będą złote, po czym dodać cukinię i paprykę. Ponownie przesmażyć aż skórki warzyw się przyrumienią. Dodać pastę z daktyli, słodką paprykę i przesmażać 3-4 minuty. Dodać pomidory i ewentualnie szkalnkę wody gdyby leczo było zbyt gęste.gotować 10-15 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodać sól, tymianek i pastę chili. Wy ieszać
Podawać posypane tymiankiem z chlebem np. Czystoziasrnistym.
Powiązane notki:
Leczo – najlepszy przepis – z pomidorami, cukinią i papryką
Leczo z papryką i cukinią – do słoików na zimę
Pikantny Gulasz z ciecierzycy z papryką
Orientalna faszerowana papryka z sosem tzatziki
Jajka zapiekane w papryce
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/07/09/przepis-na-leczo