ßßß
Składniki:5 szt. dojrzałych pomidorów500g przecieru pomidorowego3 cebule3 ząbki czosnku3 szt. cukinii (wielkości zielonego ogórka)1 bakłażan3 szt. świeżej paprykioliwa z oliwekolejsólpieprz1 łyżeczka suszonego tymianku lub 4-5 gałązek świeżegocukierPierwszą rzeczą jaką należy zrobić to umyć i pokroić bakłażana na dosyć szerokie plastry i nasolić z każdej strony. Odstawić chwilę, aby warzywo puściło sok, to pozbawi go goryczki.Pomidory obrać ze skórek, najlepiej na chwilę umieścić je we wrzątku. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki.Cebulę pokroić w kostkę i dusić na oliwie w garnku. Jak będzie szklista dodać pomidory, przecier i czosnek (pokrojony w drobne kawałki lub przeciśnięty przez praskę). Dusic wszystko przez 10-15 minut. Następnie dodać sól, pieprz i tymianek.Cukinię i paprykę pokroić. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć każde warzywo oddzielnie, następnie przełożyć do osobnego naczynia. Bakłażany umyć z kropel soku, jaki się na nim zebrał, osuszyć i pokroić w kostkę. Obsmażyć.Do aromatycznego sosu, który powstał w garnku trzeba włożyć warzywa i pogotować ok 10 - 15 minut. Nie obierałam papryki, bo bardzo nie lubię tego robić, więc nie gotuję zbyt długo, inaczej odejdzie skórka i potrawa będzie nieprzyjemna w spożywaniu.Na koniec dodaję cukier i ewentualnie sól, według upodobań smakowych.Ratatouille powinno być warzywami w pięknie pachnącym, pysznym sosie pomidorowym a nie papką, nie można przesadzić z czasem gotowania.Smacznego :)