ßßß Cookit - przepis na Wegańska sałatka z Quinoa i szparagami

Wegańska sałatka z Quinoa i szparagami

nazwa

Wykonanie

23 Flares Twitter 0 Facebook 23 23 23 23 Flares ×
Wegańskie sałatki to ostatnio temat rzeka. W internecie znajdziecie masę przepisów, ale niektóre z nich zupełnie nie wstrzeliwują się w kryteria smacznej i zdrowej kuchni. Postanowiłam więc stworzyć dla Was przepisy zdrowe, smaczne i lekkie w oparciu o wegańskie produkty. Cudowne zboże Inków, a więc Quinoa, to odkrycie w dziedzinie żywności funkcjonalnej – czyli tej kompleksowo odżywiającej organizm. Quinoa, zwana także komosą ryżową, jest kompletnym źródłem białka, manganu, żelaza, magnezu i dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych również witaminy E. Komosa ryżowa stanowi ogromną część upraw zbóż w Boliwii, Meksyku i Peru, dzięki niej ludzie tam mieszkający są zdrowi i silni. Ciekawostką jest to, że tak na prawdę nawet nie należy ona do zbóż – jest pseudo-zbożem – a więc rośliną wytwarzającą nasiona o wysokiej zawartości cukrów złożonych – przede wszystkim skrobi i nadaje się do spożycia praktycznie w całości – włącznie z liśćmi. Spróbujcie zaprzyjaźnić się z „matką zbóż” – niech na stałe zagości na Waszych stołach przy smacznym śniadaniu, obiedzie czy kolacji.
Cytrynowo ziołowy dressing ożywia komosę ryżową, szparagi dodają sałatce świeżości, a rzodkiewka i słonecznik uroczo chrupią dopełniając całości. Zjedzcie coś smacznego, co pozwoli Wam się czuć zdrowo i lekko.
Składniki:
2 porcje
8 zielonych szparagów
80 g Quinoa, komosy ryżowej
1 czerwona cebula
250 g pomidorków cherry
2 łyżki ziaren słonecznika
5 rzodkiewek
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
2/3 pęczka bazylii
2/3 pęczka natki pietruszki
Sok z 1 cytryny niewoskowanej bio
Szczypta morskiej soli
Świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Komosę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Wysoki rondel lub patelnię wypełnić wodą.
Do gotującej się wody wrzucić szparagi. Gotować 4 minuty. Po czym przelać zimną wodą.
Odciąć główki, a łodygi pokroić w 2cm kawałki. Przełożyć do miski.
Dodać komosę i pokrojone pomidorki.
Sos: sok z cytryny wymieszać z oliwą i dodać posiekane zioła. Przelać do sałatki.
Dołożyć pokrojoną rzodkiewkę i wymieszać.
Udekorować główkami szparagów, posypać słonecznikiem i podawać.
Powiązane notki:
Wołowe burgery ze szparagami i majonezem oliwkowym
Sałatka wiosenna z rzeżuchą
Krem z młodych ziemniaków ze szparagami i grzanką fondue
Sałatka śródziemnomorska z tuńczykiem i serem feta
Sałatka z serem Lazur i nerkowcami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/05/22/weganska-salatka-z-quinoa-i-szparagami