Wykonanie
Taką
sałatę zjeść na obiad to jest coś! Ciepłe pieczone
ziemniaki oprószone
koprem i świeżym
tymiankiem pachną na całe mieszkanie, rewelacja! Cała
sałata składa się z nowalijek, w końcu wiosna jest i trzeba się zdrowo odżywiać by na zimę
mieć kolejną dawkę energii bo kiedy zbieramy tę energię? właśnie teraz kiedy dostępne są świeże warzywa,
zioła i
owoce! Trzeba korzystać
póki stragany uginają się od tych pyszności!
Sałata prosta i można przygotować ją w 20 minut tak na prawdę, nie ma jakiegoś specjalnego dresingu,
ziemniaki pieką się skropione
olejem arachidowym więc nie potrzeba tutaj kombinować, wystarczy wymieszać wszystko z pesto i skropić na koniec
cytryną i gotowe :-) Smacznego!
przepis własnySkładniki:4
młode ziemniaki bez obierania6
zielonych szparagów1 łyżka pesto
szparagowego z tego przepisu klik6
pomidorków koktajlowychGarść świeżego
koperkuMix
sałatŁyżka
oliwy arachidowej
Sól,
pieprzChiliKilka gałązek
tymiankuSok z połowy
cytrynyPrzygotowanie:
Ziemniaki umyj i pokrój w ósemki, połóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków, następnie polej
oliwą, dopraw
solą i
pieprzem oraz
chili i rozrzuć gałązki
tymianku. Tak przygotowane
ziemniaki włóż do nagrzanego pieca do 180’ na 10 minut, po tym czasie dołóż
zielone szparagi i piecz kolejne 10 minut.
Pomidorki pokrój na ósemki, postrzęp świeży
koper i przełóż wszystko do czystego naczynia. Dodaj upieczone
ziemniaki ze
szparagami, dodaj łyżkę
szparagowego pesto i dobrze wymieszaj by pesto otuliło ciepłe
ziemniaki, następnie dołóż mix
sałat,
skrop cytryną i zwyczajnie zjedz JSmacznego!