Wykonanie
W ten weekend
Kasia obchodzi urodziny i z tej właśnie okazji postanowiłam przygotować dla niej pyszny i elegancki obiad. Jednym z jej ulubionych warzyw są
szparagi, na które właśnie zaczyna się sezon, dlatego też postanowiłam przygotować, tak lubiane w naszej rodzinie
steki, które idealnie komponują się ze
szparagami i frytkami. By danie było zdrowsze frytki upiekłam w aromatycznych ziołach, zamiast usmażyć w głębokim tłuszczu. Jako dodatek zrobiłam pyszną
sałatkę. Taki obiad był dość szybki w przygotowaniu, a jednocześnie zachwycił wszystkich z
Kasią na czele:))).
Porcja dla 4 osóbSkładniki:- 600 g
polędwicy wołowej- 12
ziemniaków- pęczek
szparagów- opakowanie
pomidorków koktajlowych- pół główki
sałaty-
oliwa z oliwek-
przyprawy:- świeży
rozmaryn- świeży
tymianek- suszony
rozmaryn-
sól-
cukierdo sosu do sałatki:- sok z dwóch plasterków
cytryny- 2 łyżeczki
miodu- 2 łyżeczki
musztardy- 4 łyżki
oliwy z oliwekSposób przygotowania:1.
Szparagi myjemy oraz pozbawiamy zdrewniałych końcówek.2.
Polędwicę kroimy na
steki o grubości około centymetra.
3.
Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół (wzdłuż), następnie kroimy na cienkie plasterki. Tak przygotowane frytki układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia, posypujemy
solę morską i
ziołami. Polewamy lekko
oliwą z oliwek i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 220 stopni, na koniec na funkcji termoobiegu.4. W
między czasie drobimy
sałatę, kroimy
pomidorki i mieszamy wszystkie składniki sosu.5. Jak frytki będą już prawie gotowe to na jednej patelni smażymy
szparagi, na drugiej
steki.
Szparagi wrzucamy na rozgrzany
olej, smażymy ze wszystkich stron, tak by były złote. Gdy już będą miękkie posypujemy je szczyptą
soli i
cukru. By usmażyć
steki, najpierw rozgrzewamy
olej z trzema ząbkami
czosnku i świeżym
rozmarynem.
Potem wkładamy
steki, które z każdej strony smażymy około 1,5 minuty, zależy czy lubicie krwiste, czy wysmażone. WAŻNE:
Steki przyprawiamy dopiero po usmażeniu.
6. Na koniec danie podajmy tak jak na zdjęciu.
Smacznego!