Wykonanie
Dzisiaj dostałam e-maila od linii lotniczych z informacją, że zostało nam mniej, niz 8 tygodni do wylotu do Rzymu, czy aby pamiętam? Oczywiście, ze pamiętam! Liczę dni i godziny do naszych " Rzymskich Wakacji".No ale nie o tym miałam pisać, tak się tylko chwale przy okazji:)Dzisiaj miałam gości na naszym nowym mieszkanku. Pierwsi goście, wiec i poczęstunek musiał być pierwszej klasy. Od pewnego czasu kołatał mi się w głowie przepis na
sałatkę z
młodych ziemniaków, połączenie greckich, hiszpańskich i włoskich klimatów - taka Unia Europejska w półmisku..:)Goście zajadali, przeżyli i do domu wyszli o własnych siłach - więc
mogę przepis puścić dalej w świat:)
Sałatka Sznupci
Składniki:1 kg
młodych małych
ziemniaków5 jaj ugotowanych na twardo200g
fasolki szparagowej100g
sera feta1/2 kg
pomidorów1 puszka czarnych
oliwek2 duze
czerwone cebule1
cytrynasól,
pieprzcukierczosnektymianekocet winnyoliwa z oliwekMłode ziemniaki gotujemy w całości. Nie obieramy,nie kroimy, do
wody dodajemy
Oliwę i
sól.
Oliwa tu ma spore znaczenie,
ziemniaki są błyszczące i nie pomarszczą się po przestygnięciu. Ziemniaczki gotujemy na malutkim gazie, żeby nie popękały. 5-10 minut przed końcem dorzucamy
fasole szparagową.Odcedzamy razem i przekładamy do salaterki. Posypujemy
czosnkiem granulowanym,
tymiankiem suszonym i dodajemy pokruszony
ser feta,niech się delikatnie rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.
Pomidory kroimy na połówki lub w Kostkę, zalezy czy używamy małych czy dużych
pomidorków. W tym przypadku rozmiar nie ma znaczenia.:)Szatkujemy drobno
czerwoną cebule i dodajemy puszkę czarnych
oliwek.Mieszamy dokładnie, dodajemy łyżkę
cukru, sok z całej
cytryny i dwie łyżki
octu winnego, 2 łyzki gorącej przegotowanej
wody.Wyciśniętą
cytrynę nie wyrzucamy, tylko zostawiamy w miseczce. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Jak
pomidory puszczą
soki i przegryzą się z
cebula i
oliwkami dodajemy parę łyżek
oliwy i całość dodajemy do
ziemniaków i delikatnie mieszamy. Dodajemy
sól i
pieprz do smaku. oczywiście
cytryna ląduje w śmietniku, nie będziemy jej jedli, chodziło tylko o to, żeby podkraść trochę aromatu skórce. Na końcu dodajemy pokrojone w ósemki
jajka na twardo.
Sałatka najlepiej wygłada na świeżo, ale najlepiej smakuje po paru godzinach lodówkowania.Pamiętajcie dziewczyny, ze
młode ziemniaki mają bardzo mało kalorii - tylko 60 w 100g, wiec spokojnie można zajadać taka
sałatkę. Samo zdrowie.
SMACZNEGO!P.S.Na deser podałam boskie
truskawki z
lodami waniliowymi, o których
mowa TUTAJ . Niestety kolega nie ma takiej cierpliwości jak Sznupek i poganiał mnie przy robieniu zdjęć. A jak wiadomo, żaden artysta nie lubi byc poganiany i zdjęcia nie wyszły. Musicie mi uwierzyć na słowo, że smakowały i wygladały BOSKO:)Pozdrawiam rodzinkę "Gregorków".;)