Wykonanie
9 Flares Twitter 0 Facebook 9 9 9 9 Flares ×Na pewno zaskoczy Was mój pomysł na śniadanie z ŁOWICZEM. Brzmi tajemniczo ale zaręczam Wam , że to dopiero początek kuchni molekularnej na moim bloguCiekły azot i ksantan to moi dobrzy przyjaciele, odkąd jestem uczestniczką programu Hell’s Kitchen Piekielna Kuchnia. Postanowiłam pokazać Wam jak wszechstronnie może być użyty
dżem truskawkowy.
Owoce z
dżemem,
serkiem i
orzechami to moje standardowe śniadanie. Dziś pokazuję je Wam zupełnie inaczej. Gotowanie z molekułami jest niesamowite. Człowiek czuje się jakby lewitował i nie ukrywam, gdy to właśnie ja gotuję jestem swoim żywiole, zdarza mi się wtedy nie panować nad tym co mówię i po prostu działam na fali endorfin. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, czasem powinno by szalone. Co więcej pudry to moja nowa miłość. W programie używamy m.in. pudru
musztardowego, toż to wynalazek. Do dzieła
drodzy dżemo maniacy! Bądźcie czujni bo na blogu, lada dzień, pojawi się cała masa niespodzianek!
Składniki:
Galaretka porzeczkowo-truskawkowa:słoik
dżemu truskawkowego ŁOWICZ250 ml
soku porzeczkowego10 cm gałązka
rozmarynu1 laska
cynamonu2 łyżki
octu cherry1/3 szklanki
brązowego cukru3 łyżki gumy ksantanowej ( xantanzoon, ksantanny )syfon + 2
nabojeMrożony tort
jabłkowy z
serkiem kremowym, pudrem z
czekolady i
orzechami1 duże
jabłko champion50 g
orzechów włoskichciekły azot125 g kremowego
serka4 łyżki pudru z
czekoladyPuder z
Czekolady:40 g malto100 g
mlecznej czekolady ( w
sumie należy stopić ok 150 – 180 g )ciekły azot
Sałatka z
ananasa,
chilli i
kolendry:1/2 świeżego
ananasa15-20 gałązek
kolendry2
papryczki chilliświeżo mielony
pieprzdodatkowo:stopiona
czekoladakremowy
serekpuder z
czekoladylistki
kolendryCiekły azot, do dania wystarczy go 1 , 5 litraPrzygotowanie:
Galaretka porzeczowo-truskawkowa:
Rozmaryn i laskę
cynamonu spalić nad ogniem.Sok połączyć z
dżemem Łowicz, wymieszać. Przelać do garnka. Dodać
cukier, palone
przyprawy i zagrzać.Gotować mieszankę przez 5 minut. Zestawić z ognia i wsypać ksantan, wymieszać dokładnie, masa od razu zacznie tężeć i stanie się
galaretką.Doprawić
octem.Ciepłą masę przelać do syfonu, wkręcić jeden
nabój, obrócić do góry dnem, rozkręcić aby uwolnił gaz i napowietrzył masę.Położyć syfon w lodówce poziomo ( ! ) na 15 minut.Puder z
czekolady:Gdy
galaretka się napowietrza, rozpuścić
czekoladę.Płynną wlać do azotu, po 20 sekundach wyłowić sitem, rozkruszyć i wymieszać z malto.Otrzymany puder przełożyć do miseczki. Odstawić.
Sałatka z
ananasa z
kolendrą i
chilli:
Ananasa obrać, pokroić wzdłuż na 4 części, wyciąć twardy środek.Kawałki wyrównać i pokroić w cienkie plastry – 2 mm – wrzucić je do ciekłego azotu, na 20 sekund, w
trzech turach.
Kolendrę i
chilli posiekać,
kolendrę można wcześniej zmrozić azotem.Wymieszać
ananasa z
kolendrą,
chilli i
pieprzem. Odstawić.Mrożony tort
jabłkowy z
serkiem kremowym, pudrem z
czekolady i
orzechami:
Jabłko umyć. Pokroić nożem chefa w cienkie, 5 mm plastry. 8 sztuk wystarczy.
Orzechy posiekać i wrzucić do azotu. Po 30 sekundach wyjąć sitem. Odłożyć. Wymieszać z połową
serka kremowego i 2/3 pudru z
czekolady.Plastry
jabłek maczać pęsetą w ciekłym azocie, po 10 sekund z każdej strony.4 posmarować
serkiem z
orzechami i pudrem z
czekolady. Przykryć plastrami bez nadzienia, boki
tortów posmarować resztą
serka.
Torty pęsetą zanurzać w ciekłym azocie, na 20 sekund z każdej strony.
Podanie:
Sałatkę ułożyć na talerzu lub talerzach.W syfonie zmienić
nabój. Obrócić go do góry dnem i wycisnąć spienioną
galaretkę na
sałatkę.
Torty pokroić na trójkąty, ułożyć na
galaretce.Udekorować płynną
czekoladą, pudrem z
czekolady, listkami
kolendry i
serkiem.Smacznego!
I tak wygląda człowiek zafascynowany tym co widzi, już chyba nikogo nie dziwi to co widział w programie.Gotowanie to mój świat.To ja.
Go Pro! Już niebawem Ania startuje z Video, coraz więcej materiałów w wersji do obejrzenia i gotowania krok po korku!Powiązane notki:Pink Margarita –
Galaretka Winiary inaczejBiszkoptowa rolada z kremem
śmietanowym i
galaretką oraz
różowe winoSernik – tort na zimno z
truskawkami i
galaretką ( bez pieczenia)Murzynek z
budyniem i
galaretkąTosty z
pastą jajeczną i
ananasem – hawajskie