ßßß Cookit - przepis na Molekularny dżem na śniadanie – Galaretka, serek, jabłko, ananas i Piekielna Kuchnia

Molekularny dżem na śniadanie – Galaretka, serek, jabłko, ananas i Piekielna Kuchnia

nazwa

Wykonanie

9 Flares Twitter 0 Facebook 9 9 9 9 Flares ×
Na pewno zaskoczy Was mój pomysł na śniadanie z ŁOWICZEM. Brzmi tajemniczo ale zaręczam Wam , że to dopiero początek kuchni molekularnej na moim blogu
Ciekły azot i ksantan to moi dobrzy przyjaciele, odkąd jestem uczestniczką programu Hell’s Kitchen Piekielna Kuchnia. Postanowiłam pokazać Wam jak wszechstronnie może być użyty dżem truskawkowy. Owoce z dżemem, serkiem i orzechami to moje standardowe śniadanie. Dziś pokazuję je Wam zupełnie inaczej. Gotowanie z molekułami jest niesamowite. Człowiek czuje się jakby lewitował i nie ukrywam, gdy to właśnie ja gotuję jestem swoim żywiole, zdarza mi się wtedy nie panować nad tym co mówię i po prostu działam na fali endorfin. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, czasem powinno by szalone. Co więcej pudry to moja nowa miłość. W programie używamy m.in. pudru musztardowego, toż to wynalazek. Do dzieła drodzy dżemo maniacy! Bądźcie czujni bo na blogu, lada dzień, pojawi się cała masa niespodzianek!
Składniki:
Galaretka porzeczkowo-truskawkowa:
słoik dżemu truskawkowego ŁOWICZ
250 ml soku porzeczkowego
10 cm gałązka rozmarynu
1 laska cynamonu
2 łyżki octu cherry
1/3 szklanki brązowego cukru
3 łyżki gumy ksantanowej ( xantanzoon, ksantanny )
syfon + 2 naboje
Mrożony tort jabłkowy z serkiem kremowym, pudrem z czekolady i orzechami
1 duże jabłko champion
50 g orzechów włoskich
ciekły azot
125 g kremowego serka
4 łyżki pudru z czekolady
Puder z Czekolady:
40 g malto
100 g mlecznej czekolady ( w sumie należy stopić ok 150 – 180 g )
ciekły azot
Sałatka z ananasa, chilli i kolendry:
1/2 świeżego ananasa
15-20 gałązek kolendry
2 papryczki chilli
świeżo mielony pieprz
dodatkowo:
stopiona czekolada
kremowy serek
puder z czekolady
listki kolendry
Ciekły azot, do dania wystarczy go 1 , 5 litra
Przygotowanie:
Galaretka porzeczowo-truskawkowa:
Rozmaryn i laskę cynamonu spalić nad ogniem.
Sok połączyć z dżemem Łowicz, wymieszać. Przelać do garnka. Dodać cukier, palone przyprawy i zagrzać.
Gotować mieszankę przez 5 minut. Zestawić z ognia i wsypać ksantan, wymieszać dokładnie, masa od razu zacznie tężeć i stanie się galaretką.
Doprawić octem.
Ciepłą masę przelać do syfonu, wkręcić jeden nabój, obrócić do góry dnem, rozkręcić aby uwolnił gaz i napowietrzył masę.
Położyć syfon w lodówce poziomo ( ! ) na 15 minut.
Puder z czekolady:
Gdy galaretka się napowietrza, rozpuścić czekoladę.
Płynną wlać do azotu, po 20 sekundach wyłowić sitem, rozkruszyć i wymieszać z malto.
Otrzymany puder przełożyć do miseczki. Odstawić.
Sałatka z ananasa z kolendrą i chilli:
Ananasa obrać, pokroić wzdłuż na 4 części, wyciąć twardy środek.
Kawałki wyrównać i pokroić w cienkie plastry – 2 mm – wrzucić je do ciekłego azotu, na 20 sekund, w trzech turach.
Kolendrę i chilli posiekać, kolendrę można wcześniej zmrozić azotem.
Wymieszać ananasa z kolendrą, chilli i pieprzem. Odstawić.
Mrożony tort jabłkowy z serkiem kremowym, pudrem z czekolady i orzechami:
Jabłko umyć. Pokroić nożem chefa w cienkie, 5 mm plastry. 8 sztuk wystarczy.
Orzechy posiekać i wrzucić do azotu. Po 30 sekundach wyjąć sitem. Odłożyć. Wymieszać z połową serka kremowego i 2/3 pudru z czekolady.
Plastry jabłek maczać pęsetą w ciekłym azocie, po 10 sekund z każdej strony.
4 posmarować serkiem z orzechami i pudrem z czekolady. Przykryć plastrami bez nadzienia, boki tortów posmarować resztą serka.
Torty pęsetą zanurzać w ciekłym azocie, na 20 sekund z każdej strony.
Podanie:
Sałatkę ułożyć na talerzu lub talerzach.
W syfonie zmienić nabój. Obrócić go do góry dnem i wycisnąć spienioną galaretkę na sałatkę.
Torty pokroić na trójkąty, ułożyć na galaretce.
Udekorować płynną czekoladą, pudrem z czekolady, listkami kolendry i serkiem.
Smacznego!
I tak wygląda człowiek zafascynowany tym co widzi, już chyba nikogo nie dziwi to co widział w programie.
Gotowanie to mój świat.
To ja.
Go Pro! Już niebawem Ania startuje z Video, coraz więcej materiałów w wersji do obejrzenia i gotowania krok po korku!
Powiązane notki:
Pink Margarita – Galaretka Winiary inaczej
Biszkoptowa rolada z kremem śmietanowym i galaretką oraz różowe wino
Sernik – tort na zimno z truskawkami i galaretką ( bez pieczenia)
Murzynek z budyniem i galaretką
Tosty z pastą jajeczną i ananasem – hawajskie
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/10/26/molekularny-dzem-na-sniadanie-galaretka-serek-jablko-ananas-i-piekielna-kuchnia