ßßß
Składniki:Galaretka porzeczkowo-truskawkowa:słoik dżemu truskawkowego ŁOWICZ250 ml soku porzeczkowego10 cm gałązka rozmarynu1 laska cynamonu2 łyżki octu cherry1/3 szklanki brązowego cukru3 łyżki gumy ksantanowej ( xantanzoon, ksantanny )syfon + 2 nabojeMrożony tort jabłkowy z serkiem kremowym, pudrem z czekolady i orzechami1 duże jabłko champion50 g orzechów włoskichciekły azot125 g kremowego serka4 łyżki pudru z czekolady
Puder z Czekolady:40 g malto100 g mlecznej czekolady ( w sumie należy stopić ok 150 – 180 g )ciekły azotSałatka z ananasa, chilli i kolendry:1/2 świeżego ananasa15-20 gałązek kolendry2 papryczki chilliświeżo mielony pieprzdodatkowo:stopiona czekoladakremowy serekpuder z czekoladylistki kolendry
Ciekły azot, do dania wystarczy go 1 , 5 litraPrzygotowanie:Galaretka porzeczowo-truskawkowa:Rozmaryn i laskę cynamonu spalić nad ogniem.Sok połączyć z dżemem Łowicz, wymieszać. Przelać do garnka. Dodać cukier, palone przyprawy i zagrzać.Gotować mieszankę przez 5 minut. Zestawić z ognia i wsypać ksantan, wymieszać dokładnie, masa od razu zacznie tężeć i stanie się galaretką.Doprawić octem.Ciepłą masę przelać do syfonu, wkręcić jeden nabój, obrócić do góry dnem, rozkręcić aby uwolnił gaz i napowietrzył masę.Położyć syfon w lodówce poziomo ( ! ) na 15 minut.Puder z czekolady:Gdy galaretka się napowietrza, rozpuścić czekoladę.Płynną wlać do azotu, po 20 sekundach wyłowić sitem, rozkruszyć i wymieszać z malto.Otrzymany puder przełożyć do miseczki. Odstawić.Sałatka z ananasa z kolendrą i chilli:Ananasa obrać, pokroić wzdłuż na 4 części, wyciąć twardy środek.Kawałki wyrównać i pokroić w cienkie plastry – 2 mm – wrzucić je do ciekłego azotu, na 20 sekund, w trzech turach.Kolendrę i chilli posiekać, kolendrę można wcześniej zmrozić azotem.Wymieszać ananasa z kolendrą, chilli i pieprzem. Odstawić.Mrożony tort jabłkowy z serkiem kremowym, pudrem z czekolady i orzechami:Jabłko umyć. Pokroić nożem chefa w cienkie, 5 mm plastry. 8 sztuk wystarczy.Orzechy posiekać i wrzucić do azotu. Po 30 sekundach wyjąć sitem. Odłożyć. Wymieszać z połową serka kremowego i 2/3 pudru z czekolady.Plastry jabłek maczać pęsetą w ciekłym azocie, po 10 sekund z każdej strony.4 posmarować serkiem z orzechami i pudrem z czekolady. Przykryć plastrami bez nadzienia, boki tortów posmarować resztą serka.Torty pęsetą zanurzać w ciekłym azocie, na 20 sekund z każdej strony.
Podanie:Sałatkę ułożyć na talerzu lub talerzach.W syfonie zmienić nabój. Obrócić go do góry dnem i wycisnąć spienioną galaretkę na sałatkę.Torty pokroić na trójkąty, ułożyć na galaretce.Udekorować płynną czekoladą, pudrem z czekolady, listkami kolendry i serkiem.Smacznego!
I tak wygląda człowiek zafascynowany tym co widzi, już chyba nikogo nie dziwi to co widział w programie.Gotowanie to mój świat.To ja.
Go Pro! Już niebawem Ania startuje z Video, coraz więcej materiałów w wersji do obejrzenia i gotowania krok po korku!Powiązane notki:Pink Margarita – Galaretka Winiary inaczejBiszkoptowa rolada z kremem śmietanowym i galaretką oraz różowe winoSernik – tort na zimno z truskawkami i galaretką ( bez pieczenia)Murzynek z budyniem i galaretkąTosty z pastą jajeczną i ananasem – hawajskie