Wykonanie
Ta
sałatka "siedziała' mi w głowie odkąd ją tylko zobaczyłam. Smakuje bardzo orginalnie, na pewno nie przypadnie do gustu wszystkim, lecz koneserom o bardziej wyrafinowanym smaku. Mnie osobiście najbardziej smakowały
śliwki, które się fantastycznie zmacerowały i w pierwszej kolejności je wyjadałam.
Źródł o750 g
czerwonej kapusty500 g
śliwek4 łyżki
syropu klonowego2 łyżki
octu jabłkowego1 łyżeczka mielonego
cynamonu2 łyżki
oliwy2 łyżki
oleju z
orzechów2-3 łodyżki
tymianku30 g
orzechów włoskichsól,
pieprz1 łyżka
brązowego cukruOrzechy grubo posiekać i prażyć na suchej patelni.
Kapustę drobno posiekać, posolić (1 łyżeczka) i posłodzić, mocno wygnieść i odstawić żeby zmiękła.
Śliwki umyć, wydrylować, pokroić w ćwiartki.
Syrop klonowy wymieszać z
octem, przelać do garnuszka, dodać
cynamon. Zagotować, wrzucić
śliwki, dusić 2-3 minuty. Odcedzić na sicie, zachowując sos.
Śliwki wymieszamy z
kapustą. Sos ponownie zagotować, lekko zredukować. Dodać
oliwę i
olej z
orzechów, doprawić
solą i
pieprzem, wymieszać dokładnie. Wymieszać
kapustę ze
śliwkami z sosem, podawać posypaną prażonymi
orzechami.Smacznego:)