Wykonanie
Szybki i prosty przepis na domowy
majonez pokazał Gary Mehigan w Australijskim Masterchef'ie.Składniki:2 całe jaka1 łyżka
musztardy dijon (użyłam
musztardę stołową, sarepską i w obu przypadkach się sprawdziła)2 łyżki słodkiego
octu (biały balsamiczny lub
ocet jabłkowy)300 ml
oleju (lub
oliwy z oliwek)szczypta
soliMajonez jest robiony za pomocą blendera, dlatego składniki dodajemy do wąskiej i wysokiej miski lub używamy pojemnika z ostrzem miksującym. Do miski dać 1 łyżkę
musztardy, 2 całe
jajka, 2 łyżki słodkiego
octu, szczyptę
soli i 1/2
oleju. Miksować 10 sekund. Czynność powtórzyć. Gotowe :)Gdy
majonez jest zbyt oleisty wystarczy dodać odrobinę
soku z cytryny, słodkiego
octu lub
wodę.Smacznego :)Źródło przepisu: Gary Mehigan, Masterchef Australia