Mimo mojej diety, mąż może jeść normalnie więc od czasu do czasu raczę go wieprzowiną;)))))Przepis jest prosty i zaczerpnięty od teściowej. Modyfikacja polega na usunięciu z panierki żółtek oraz zamianie bułki tartej na migdały. W przyszłości planuję zrobić te kotlety zamiast na tłuszczu na patelni - w piekarniku - będzie to na pewno zdrowsza alternatywa. Zdjęcia przedstawiają wersję z bułką tartą i wersję z migdałamiSkładniki:kotlet schabowybiałkobułka tartastarte migdałysól, pieprzser w plasterkuananas2 ziemniakirozmaryntymianekświeżo zmielony pieprz, papryczka chilisałataśmietana lub jogurttrochę octucukierPrzygotowanie:Kotlet:I wariant:I Kotlet przyprawiamy solą i pieprzemII Panierujemy w białku i bułce tartejIII Smażymy na patelni na minimalnej ilości oleju - pamiętając aby skórka była chrupiącaIV Na koniec na kotleta wykładamy ananas i na to plasterek seraV przykrywamy pokrywka i czekamy chwilę, aż ser się rozpuściII Wariant:Zamiast bułki tartej wykorzystujemy starte migdały. Musimy uważać - gdyż szybciej mogą się spalić. Jak już pisałam rewelacyjną alternatywą jest upieczenie takiego kotleta na kratce w piekarniku.Ziemniaki:Ziemniaki gotujemy do 12minut na parze - wcześniej posypując je przyprawami. Są tak dobre iż praktycznie nie potrzebujemy soliDo takiego kotleta idealną sałatką będzie sałata ze śmietaną lub jogurtem doprawiana octem i cukrem;)Smacznego!