ßßß
Składniki (4 porcje):– 2 brzoskwinie– serek śmietankowy Almette– łyżka miodu– 2 łyżeczki cynamonu– kilka gałązek rozmarynu– pół szklanki cukru brązowego– pół szklanki śmietanki 30%– garść posiekanych orzechów włoskich
Na samym początku przygotowujemy nadzienie – serek mieszamy z cynamonem i miodem. Następnie brzoskwinie dzielimy na połówki i wydrążamy środek łyżeczką. Wkładamy je do piekarnika na 15 minut, w temperaturę 200 stopni, aby się zapiekły.W tym czasie przygotowujemy karmel. Do rozgrzanego rondelka wsypujemy cukier, chwilę prażymy, po czym dodajemy śmietankę. Zostawiamy do zagotowania i dodajemy orzechy oraz „igiełki” rozmarynu.Gdy brzoskwinie będą gotowe, nadziewamy je masą, polewamy karmelem i serwujemy jeszcze ciepłe!Niebo w gębie!
Relacja z warsztatów już na dniach! 😉