ßßß Cookit - przepis na Nadziewane brzoskwinie

Nadziewane brzoskwinie

nazwa

Wykonanie

« Rogaliki Pani Helenki z konfiturą bananową
Kurki w sosie śmietanowym »
Warsztaty fotograficzne przyniosły poniższe efekty. Przyjemne dla oka, ale także dla podniebienia. Zawsze uważałam, że spontaniczne przepisy wychodzą mi najlepiej. Szczególnie smakowało mi połączenie karmelu z rozmarynem – zaczynam coraz więcej „wyciągać” z ziół
Składniki (4 porcje):
– 2 brzoskwinie
serek śmietankowy Almette
– łyżka miodu
– 2 łyżeczki cynamonu
– kilka gałązek rozmarynu
– pół szklanki cukru brązowego
– pół szklanki śmietanki 30%
– garść posiekanych orzechów włoskich
Na samym początku przygotowujemy nadzienie – serek mieszamy z cynamonem i miodem. Następnie brzoskwinie dzielimy na połówki i wydrążamy środek łyżeczką. Wkładamy je do piekarnika na 15 minut, w temperaturę 200 stopni, aby się zapiekły.
W tym czasie przygotowujemy karmel. Do rozgrzanego rondelka wsypujemy cukier, chwilę prażymy, po czym dodajemy śmietankę. Zostawiamy do zagotowania i dodajemy orzechy oraz „igiełki” rozmarynu.
Gdy brzoskwinie będą gotowe, nadziewamy je masą, polewamy karmelem i serwujemy jeszcze ciepłe!
Niebo w gębie!
Relacja z warsztatów już na dniach! 😉
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2013/09/nadziewane-brzoskwinie