Wykonanie
« Rogaliki Pani Helenki z
konfiturą bananowąKurki w sosie
śmietanowym »Warsztaty fotograficzne przyniosły poniższe efekty. Przyjemne dla oka, ale także dla podniebienia. Zawsze uważałam, że spontaniczne przepisy wychodzą mi najlepiej. Szczególnie smakowało mi połączenie karmelu z
rozmarynem – zaczynam coraz więcej „wyciągać” z
ziół
Składniki (4 porcje):– 2
brzoskwinie–
serek śmietankowy Almette– łyżka
miodu– 2 łyżeczki
cynamonu– kilka gałązek
rozmarynu– pół szklanki
cukru brązowego– pół szklanki
śmietanki 30%– garść posiekanych
orzechów włoskich

Na samym początku przygotowujemy nadzienie –
serek mieszamy z
cynamonem i
miodem. Następnie
brzoskwinie dzielimy na połówki i wydrążamy środek łyżeczką. Wkładamy je do piekarnika na 15 minut, w temperaturę 200 stopni, aby się zapiekły.W tym czasie przygotowujemy karmel. Do rozgrzanego rondelka wsypujemy
cukier, chwilę prażymy, po czym dodajemy
śmietankę. Zostawiamy do zagotowania i dodajemy
orzechy oraz „igiełki”
rozmarynu.Gdy
brzoskwinie będą gotowe, nadziewamy je masą, polewamy karmelem i serwujemy jeszcze ciepłe!Niebo w gębie!

Relacja z warsztatów już na dniach! 😉