Wykonanie
Jeśli znacie jakiegoś łasucha, a nie wiecie co mu podarować pod choinkę, to jeszcze zdążycie zrobić taki oto prezent. Ja wykorzystałam słoiczki po deserkach dla niemowlaka (jakoś tak je zbierałam i się w końcu znalazło dla nich zastosowanie),
orzechy z ogrodu taty i miodek z własnej przydomowej pasieki. 100% bio, organic i homemade. Żeby słoiki wyglądały "prezentowo", zrobiłam im ozdobne wieczka z papierków do muffinków. Obwiązane zwykłym szarym sznurkiem wyglądają bardzo stylowo.
Prażone
orzechy włoskie z miodzie z
cynamonemSkładniki na 2 słoiczki :200g
orzechów włoskich160ml płynnego
miodu1/2 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie jest banalnie proste.
Orzechy włoskie podprażyć przez chwilkę na rozgrzanej, suchej, teflonowej patelni. Jak uwolni się delikatny zapach
orzechów zdjąć z ognia i przesypać do słoiczków.
Miód wymieszać z
cynamonem i zalać
orzechy. Zakręcić słoiki i włożyć do garnka wyłożonego ściereczką. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
Wyjąć i gorące postawić do góry dnem na kilka godzin (można zrobić wieczorem i zostawić do rana).
I gotowe. Teraz wystarczy tylko papierowa foremka do muffinków, kawałek sznurka i szarego papieru do zrobienia "etykiety"...
i słodkie prezenty gotowe.