Przepis poznany w Gotuj krok po kroku...Batoniki są bardzo pyszne, ale trzeba je trzymać w lodówce. Są wtedy smaczniejsze i dłużej świeże...Polecam taką przekąskę dla dzieci na drugie śniadanie lub też studentów na ich długie godziny na uczelni ;)Składniki:2 dojrzałe banany180 g masła100 g brązowego cukru270 g płatków owsianych3 łyżeczki miodu50 g rodzynek50 g orzechów włoskich150 g gorzkiej czekolady1/4 szkl. śmietany kremówkiPrzygotowanie:Orzechy włoskie posiekać i podprażyć na suchej patelni. Następnie wymieszać z płatkami owsianymi oraz rodzynkami.Masło rozpuścić z cukrem oraz miodem.Banany obrać i zmiksować lub rozgnieść za pomocą widelca.Orzechy, płatki owsiane i rodzynki wraz z bananami dołożyć do mieszaniny masła, cukru oraz miodu. Całość dokładnie połączyć łyżką.Blachę o wymiarach 21x25 cm wyścielić papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim bananowo-owsiankową masę. Wierzch wyrównać.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180st C i piec ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić w blasze do ostygnięcia.Gorzką czekoladę połamać na kawałki, roztopić w gorącej kąpieli wodnej, dołożyć śmietanę kremówkę i wymieszać.Tak przygotowaną polewą polać ostudzony wypiek i odstawić do ostygnięcia. Gdy wierzch zastygnie, ciasto pokroić na prostokątne batoniki.Smacznego ;)