Przepis ten zaczerpnęłam z gazetki "Gotuj krok po kroku" i nieco go zmodyfikowałam. Przepis jest bardzo prosty a batoniki bardzo smaczne.Składniki:2 dojrzałe banany180 g masła100 g cukry trzcinowego270 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)80 g żurawiny (Kresto)100 g orzechów włoskich200 g gorzkiej czekolady4 łyżeczki miodu1/2 szklanki śmietany kremówkiDodatkowo:blacha o wymiarach 25x25papier do pieczeniaWykonanie:Orzechy włoskie posiekać i nieco je podprażyć na suchej patelni. Następnie wymieszać je z płatkami owsianymi i żurawinąBanany rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Masło rozpuścić z cukrem oraz miodem. Orzechypłatki owsiane, żurawinę i banany dokładnie wymieszać z roztopionym masłem z cukrem i miodem.Blachę o wymiarach 25x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim bananowo-owsiankową masę i wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 30 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić w blasze do ostygnięcia.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wymieszać. Polewą polać ciasto. Gdy wierzch polewy zastygnie, pokroić ciasto na prostokątne batoniki.Smacznego