Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Domowe
mleko kokosowe, dla niektórych, może wydać się niemożliwe do wykonania. Nic bardziej mylnego. Przeczytałam kiedyś, o sposobie który Wam tutaj prezentuję. Przypomniałam sobie o nim, kilka dni temu i postanowiłam go wykorzystać w tym inspirowanym kuchnią tajską przepisie. Tajlandia to Azjatyckie państwo o wielkie autonomii, wielkim potencjale, pokazujące z jak dużym apetytem świat chce je poznawać. Tradycyjną kuchnię tajską charakteryzuje wszechobecne użycie
ryżu, który spotkamy w wielu odmianach,
owoców morza, mieszanego
mięsa – począwszy od
kurczaka czy
wieprzowiny kokosów, serwowanych w towarzystwie kolorowych pasty
curry,
trawy cytrynowej, kuminu,
gorczycy, liście kafiru,
czosnku i
papryczek chilli. Dania zwieńcza pęczek liści
kolendry oraz tajskie
piwo lub miejscowa
kawa. Czegóż chcieć więcej, orient w czystej, nieskażonej postaci jest dla Was na wyciągnięcie ręki. Korzystajcie do woli. Przepis powstał spontanicznie,
przyprawy same znalazły się w garnku a zamoczona wieczorem
cieciorka rano sama wyraziła chęć towarzyszenia
curry i
chilli w niespiesznym bulgotaniu w żeliwnym garnku. Danie jest lekko pikantne, wyważone, zaskakujące dzięki
cieciorce – powinna być miękka w środku z jędrną skórką. Koniecznie spróbujcie.
Składniki:400 g suchej
cieciorki200 g
wiórków kokosowych lub puszka
mleka kokosowego*1 op.
kokosowego serka z kostką
kokosa – np. Danio, Tutti*2
chilli wiśniowe1 papryczka pomidorowa3 łyżki
masła orzechowego3 łyżki
brązowego cukru1 łyżka kuminu1 łyżeczka ziaren
gorczycy3 łyżki
oliwy30 g żółtej pasty
currysól**Można użyć 1 puszki
mleka kokosowego, dopełniając całość
bulionem wegetariańskim
Przygotowanie:Dzień wcześniej:
Cieciorkę wypłukać i zalać na 12 h letnią
wodą, tak aby dwukrotnie przykrywała ona
cieciorkę.Wiórki przepłukać i zalać wrzątkiem, tak aby
woda dwukrotnie przykrywała wiórki.
Domowe
mleko kokosowe :Wiórki zmiksować z
wodą.
Mleko przelać przez pieluchę.Wiórek
kokosowych nie wyrzucamy, dodamy je do dania.
Gotowanie:
Cieciorkę ugotować na półmiękko. Odlać część
wody i dopełnić
mlekiem kokosowym, 3 cm nad
cieciorkę.
Chilli ( z pestkami ) i papryczkę ( bez pestek ) drobno posiekać.Rozgrzać
oliwę, wsypać na nią
przyprawy, przesmażyć ok. 3 minut aż zaczną skwierczeć i pachnieć.Dodać
chilli. Przesmażyć kolejne 3 minuty.
Przyprawy z
papryką dodać do
ciecierzycy z
mlekiem kokosowym.Dodać
curry,
cukier,
masło orzechowe,1/2 zmiksowanych wiórków i gotować aż
cieciorka będzie miękka.
Serek wymieszać z odrobiną gorącego sosu.Zahartowany dodać do
cieciorki.Gotować jeszcze 2-3 minuty i podawać, np. z
chlebem naan lub
pitą.
Spójrzcie co dostałam w prezencie od zaprzyjaźnionego Szefa kuchni!Nie do wiary, po zapoznaniu się z historią tego egzemplarza,pokochałam go miłością bezwarunkową.Dziękuję.
Danie dobrze smakuje podane z prażonym solonym
słonecznikiem , przepis już jutro na Ania-Gotuje.Blog.plPowiązane notki:
Curry z
kurczaka z
mlekiem kokosowymSzybki
Kurczak w sosie
Curry z
mlekiem kokosowym i
kukurydząPolędwiczka wieprzowa po tajsku
Kurczak w sosie
kokosowym z
kurkumąSzybkie
chilli con carne