ßßß Cookit - przepis na Ciecierzyca z chilli w domowym mleku kokosowym

Ciecierzyca z chilli w domowym mleku kokosowym

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Domowe mleko kokosowe, dla niektórych, może wydać się niemożliwe do wykonania. Nic bardziej mylnego. Przeczytałam kiedyś, o sposobie który Wam tutaj prezentuję. Przypomniałam sobie o nim, kilka dni temu i postanowiłam go wykorzystać w tym inspirowanym kuchnią tajską przepisie. Tajlandia to Azjatyckie państwo o wielkie autonomii, wielkim potencjale, pokazujące z jak dużym apetytem świat chce je poznawać. Tradycyjną kuchnię tajską charakteryzuje wszechobecne użycie ryżu, który spotkamy w wielu odmianach, owoców morza, mieszanego mięsa – począwszy od kurczaka czy wieprzowiny kokosów, serwowanych w towarzystwie kolorowych pasty curry, trawy cytrynowej, kuminu, gorczycy, liście kafiru, czosnku i papryczek chilli. Dania zwieńcza pęczek liści kolendry oraz tajskie piwo lub miejscowa kawa. Czegóż chcieć więcej, orient w czystej, nieskażonej postaci jest dla Was na wyciągnięcie ręki. Korzystajcie do woli. Przepis powstał spontanicznie, przyprawy same znalazły się w garnku a zamoczona wieczorem cieciorka rano sama wyraziła chęć towarzyszenia curry i chilli w niespiesznym bulgotaniu w żeliwnym garnku. Danie jest lekko pikantne, wyważone, zaskakujące dzięki cieciorce – powinna być miękka w środku z jędrną skórką. Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
400 g suchej cieciorki
200 g wiórków kokosowych lub puszka mleka kokosowego*
1 op. kokosowego serka z kostką kokosa – np. Danio, Tutti*
2 chilli wiśniowe
1 papryczka pomidorowa
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka kuminu
1 łyżeczka ziaren gorczycy
3 łyżki oliwy
30 g żółtej pasty curry
sól
*
*Można użyć 1 puszki mleka kokosowego, dopełniając całość bulionem wegetariańskim
Przygotowanie:
Dzień wcześniej:
Cieciorkę wypłukać i zalać na 12 h letnią wodą, tak aby dwukrotnie przykrywała ona cieciorkę.
Wiórki przepłukać i zalać wrzątkiem, tak aby woda dwukrotnie przykrywała wiórki.
Domowe mleko kokosowe :
Wiórki zmiksować z wodą.
Mleko przelać przez pieluchę.
Wiórek kokosowych nie wyrzucamy, dodamy je do dania.
Gotowanie:
Cieciorkę ugotować na półmiękko. Odlać część wody i dopełnić mlekiem kokosowym, 3 cm nad cieciorkę.
Chilli ( z pestkami ) i papryczkę ( bez pestek ) drobno posiekać.
Rozgrzać oliwę, wsypać na nią przyprawy, przesmażyć ok. 3 minut aż zaczną skwierczeć i pachnieć.
Dodać chilli. Przesmażyć kolejne 3 minuty.
Przyprawy z papryką dodać do ciecierzycy z mlekiem kokosowym.
Dodać curry, cukier, masło orzechowe,
1/2 zmiksowanych wiórków i gotować aż cieciorka będzie miękka.
Serek wymieszać z odrobiną gorącego sosu.
Zahartowany dodać do cieciorki.
Gotować jeszcze 2-3 minuty i podawać, np. z chlebem naan lub pitą.
Spójrzcie co dostałam w prezencie od zaprzyjaźnionego Szefa kuchni!
Nie do wiary, po zapoznaniu się z historią tego egzemplarza,
pokochałam go miłością bezwarunkową.
Dziękuję.
Danie dobrze smakuje podane z prażonym solonym słonecznikiem , przepis już jutro na Ania-Gotuje.Blog.pl
Powiązane notki:
Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym
Szybki Kurczak w sosie Curry z mlekiem kokosowym i kukurydzą
Polędwiczka wieprzowa po tajsku
Kurczak w sosie kokosowym z kurkumą
Szybkie chilli con carne
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/10/04/ciecierzyca-z-chilli-w-domowym-mleku-kokosowym