Wykonanie
Curry to nie tylko aromatyczne liście czy mieszanka przyprawowa. To także danie popularne w Indiach, pełne aromatycznych przypraw i często zabarwione
kurkumą, ale nie tylko. Zazwyczaj podawane jest z dodatkiem
ryżu lub placków. Myślę, że moje
chlebki z
ciecierzycy również mogą się tutaj spełnić albo dobry
ryż Basmati + chutney w małej ilości. Ja jem oczywiście bez dodatków, bo ubóstwiam
kalafiora i smak tego sosu.
Przeciwzapalne działanie
kurkumy jest niezaprzeczalne i warto wzbogacać nią swoje dania, pamiętając, że dodatek
czarnego pieprzu jest konieczny, aby potencjał
kurkumy został przez nasz organizm właściwie wykorzystany.Uwaga!Korzystając z produktów w puszkach, pamiętajmy o przełożeniu zawartości, którą zamierzamy przechować w lodówce, do słoika natychmiast po otwarciu puszki, aby zapobiec migracji do produktu szkodliwych związków, które utleniają się po otwarciu puszki.
Składniki1 duży
kalafior1 szklanka ugotowanej
ciecierzycy + 0,5 szklanki
wody, w której gotowała się
cieciorka0,5 szklanki
mleka kokosowego2 łyżki
masła klarowanego2 duże
cebulePrzyprawy1 łyżka czarnej
gorczycy1,5 łyżeczki mielonej
kolendry3/4 łyżeczki
kurkumy0,5 - 3/4 łyżeczki mielonego
chili0,5 łyżeczki mielonego
czosnkuszczypta
czarnego pieprzunatka pietruszkisólPrzygotowanie
Kalafiora podzielić na różyczki i umyć w wodzie z odrobiną
octu. Opłukać i ugotować na parze. Przełożyć do dużej miski.
Ciecierzycę zmiksować na gładko razem z 0,5 szklanki
wody w której się gotowała.
Cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę.W woku lub większym garnku o grubym dnie, ewentualnie dużej patelni, rozgrzać
masło klarowane. Gdy
masło zacznie wrzeć, wsypać czarną
gorczycę i mieszać do momentu, aż nasiona zaczną strzelać. Wtedy dodać
kolendrę, wymieszać z tłuszczem i dosypać posiekaną
cebulkę. Podsmażać kilka minut, mieszać i dorzucić
kurkumę i
chili. Dusić jeszcze kilka minut, aby
cebulka zmiękła i się zrumieniła.Następnie dodać zmiksowaną
ciecierzycę, mielony
czosnek i
sól do smaku oraz odrobinę
czarnego pieprzu. Wlać
mleko kokosowe i wymieszać. Dodać
kalafior i delikatnie, mieszając oblać sosem każdą różyczkę.