ßßß Cookit - przepis na Curry z kalafiora i ciecierzycy

Curry z kalafiora i ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Curry to nie tylko aromatyczne liście czy mieszanka przyprawowa. To także danie popularne w Indiach, pełne aromatycznych przypraw i często zabarwione kurkumą, ale nie tylko. Zazwyczaj podawane jest z dodatkiem ryżu lub placków. Myślę, że moje chlebki z ciecierzycy również mogą się tutaj spełnić albo dobry ryż Basmati + chutney w małej ilości. Ja jem oczywiście bez dodatków, bo ubóstwiam kalafiora i smak tego sosu.
Przeciwzapalne działanie kurkumy jest niezaprzeczalne i warto wzbogacać nią swoje dania, pamiętając, że dodatek czarnego pieprzu jest konieczny, aby potencjał kurkumy został przez nasz organizm właściwie wykorzystany.
Uwaga!
Korzystając z produktów w puszkach, pamiętajmy o przełożeniu zawartości, którą zamierzamy przechować w lodówce, do słoika natychmiast po otwarciu puszki, aby zapobiec migracji do produktu szkodliwych związków, które utleniają się po otwarciu puszki.
Składniki
1 duży kalafior
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy + 0,5 szklanki wody, w której gotowała się cieciorka
0,5 szklanki mleka kokosowego
2 łyżki masła klarowanego
2 duże cebule
Przyprawy
1 łyżka czarnej gorczycy
1,5 łyżeczki mielonej kolendry
3/4 łyżeczki kurkumy
0,5 - 3/4 łyżeczki mielonego chili
0,5 łyżeczki mielonego czosnku
szczypta czarnego pieprzu
natka pietruszki
sól
Przygotowanie
Kalafiora podzielić na różyczki i umyć w wodzie z odrobiną octu. Opłukać i ugotować na parze. Przełożyć do dużej miski.
Ciecierzycę zmiksować na gładko razem z 0,5 szklanki wody w której się gotowała. Cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
W woku lub większym garnku o grubym dnie, ewentualnie dużej patelni, rozgrzać masło klarowane. Gdy masło zacznie wrzeć, wsypać czarną gorczycę i mieszać do momentu, aż nasiona zaczną strzelać. Wtedy dodać kolendrę, wymieszać z tłuszczem i dosypać posiekaną cebulkę. Podsmażać kilka minut, mieszać i dorzucić kurkumę i chili. Dusić jeszcze kilka minut, aby cebulka zmiękła i się zrumieniła.
Następnie dodać zmiksowaną ciecierzycę, mielony czosnek i sól do smaku oraz odrobinę czarnego pieprzu. Wlać mleko kokosowe i wymieszać. Dodać kalafior i delikatnie, mieszając oblać sosem każdą różyczkę.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/08/curry-z-kalafiora-i-ciecierzycy.html