Wykonanie
Dziś kolejny przepis od Denish'a - jeśli tak dalej pójdzie to w Arabii Saudyjskiej szybciej nauczę się gotować hinduskie potrawy, niż arabskie :)Relacje z hinduskich knajpek w Al-Khobar możecie znależć tutaj - na naszym blogu o Arabii SaudyjskiejSkładniki1 czubata szklanka
wiórków kokosowych1 lub 1,5 łyżki mielonej
papryki chili1 łyżka startego
imbiru1 szklanka i 3-4 łyżki
wody4
szalotki3-4 liście
curry (w Polsce ze względu na małą dostępność można zamiast liści dodać szczyptę
curry w proszku)1 łyżeczka nasion
gorczycy1 -2 łyżki
oleju najlepiej
kokosowego do smażenia
sól do smakuZmiksować razem na gładką masę
wiórki kokosowe, mielone
chili,
imbir, 2
szalotki 3-4 łyżki
wody i
sól.Na patelni rozgrzać
olej, dodać nasiona
gorczycy, pozostałe 2 drobno posiekane
szalotki oraz pokrojone liście
curry lub
curry w proszku.Kiedy
cebula zmieni kolor na złocisty dodać szklankę
wody oraz wcześniej przygotowaną utartą masę z
wiórków kokosowych,
imbiru,
soli,
chili i
wody.Cały czas mieszając gotować na niewielkim ogniu około 6-8 minut.Nie dopuścić do wrzeniaPodawać do
kurczaka