ßßß Cookit - przepis na Ostry sos kokosowy - Red Coconut Chutney - Dinesh's recipies

Ostry sos kokosowy - Red Coconut Chutney - Dinesh's recipies

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejny przepis od Denish'a - jeśli tak dalej pójdzie to w Arabii Saudyjskiej szybciej nauczę się gotować hinduskie potrawy, niż arabskie :)
Relacje z hinduskich knajpek w Al-Khobar możecie znależć tutaj - na naszym blogu o Arabii Saudyjskiej
Składniki
1 czubata szklanka wiórków kokosowych
1 lub 1,5 łyżki mielonej papryki chili
1 łyżka startego imbiru
1 szklanka i 3-4 łyżki wody
4 szalotki
3-4 liście curry (w Polsce ze względu na małą dostępność można zamiast liści dodać szczyptę curry w proszku)
1 łyżeczka nasion gorczycy
1 -2 łyżki oleju najlepiej kokosowego do smażenia
sól do smaku
Zmiksować razem na gładką masę wiórki kokosowe, mielone chili, imbir, 2 szalotki 3-4 łyżki wody i sól.
Na patelni rozgrzać olej, dodać nasiona gorczycy, pozostałe 2 drobno posiekane szalotki oraz pokrojone liście curry lub curry w proszku.
Kiedy cebula zmieni kolor na złocisty dodać szklankę wody oraz wcześniej przygotowaną utartą masę z wiórków kokosowych, imbiru, soli, chili i wody.
Cały czas mieszając gotować na niewielkim ogniu około 6-8 minut.
Nie dopuścić do wrzenia
Podawać do kurczaka
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/03/red-coconut-chutney-dineshs-recipies_26.html