ßßß Cookit - przepis na Guacamole z orzechami ziemnymi i tortilą

Guacamole z orzechami ziemnymi i tortilą

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Do powstania tego przepisu przyczynił się konkurs Felixa i leżące w kuchni awokado, które dojrzewając na stole w koszu z owocami (nigdy nie trzymajcie całego owocu w lodówce, będzie twardy i niesmaczny) było przeznaczone już w momencie zakupu na guacamole. Postanowiłam poeksperymentować ze znanymi mi smakami i poszukać nowej odsłony tej znanej na całym świecie pasty z awokado, czosnku, oliwy, kolendry, soku z cytryny i chilli czasem też concasse z pomidora. Guacamole możemy podać w formie zmiksowanej – musu, co idealnie sprawdza się przy mojej koncepcji, idealnie współgrając z chrupiącymi orzechami, a te od Felixa bardzo przypadły mi do gustu, ze względu na to, że są dobrze doprawione – dominuje smak orzechów nie soli ( widać to też w masłach orzechowych Felixa). Smak Was zaskoczy, jest innowacyjny w swej prostocie. Nie mówiąc już o dodatku suszonego pomidora i pszenno-razowej tortilli ! Wymarzony podwieczorek.
Składniki :
4 porcje:
Guacamole:
1 duże awokado (avocado) lub 2 mniejsze
1/2 czerwonej cebuli
sok z 1/2 cytryny
1 mały ząbek czosnku
5 suszonych pomidorów z oliwy + 8 do podania
3 łyżki oliwy spod pomidorów
1 łyżeczka pasty z tamaryndowca ( ew. łyżka kaparów)
orzeszki ziemne w puszce Felix
sól
Tortille:
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki razowej lub zmielonych otrąb
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
1/2 – 2/3 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
Tortille:
Wymieszać mąki z sodą i solą.
Wlać oliwę i gorącą wodę, najpierw 1/2 szklanki, jeśli ciasto się nie połączy dolać resztę, cały czas wyrabiając ciasto rękami,
wyrabiać 5 minut, aż będzie elastyczne. Podzielić je na 8 części, podsypując mąką rozwałkować na placki o średnicy 20-23 cm,
tak aby były cienkie jak ciasto na pierogi/ naleśniki.
Smażyć/suszyć na patelni, najpierw pod przykryciem, później należy ją obrócić i odkryć.
Zaczynając od minuty, dopiec przez 30-40 sekund bez pokrywki. Tortille powinny być podpieczone i chrupkie.
Guacamole:
Awokado ( avocado), pomidory, oliwę, pastę (lub marynowane kapary), cebulę i sok z cytryny zmiksować.
Doprawić solą.
Przełożyć na talerzyki, obficie posypać orzechami.
Ułożyć porwane tortille i po 2 pomidory.
Jedzenie pasty plackiem jest bardzo zabawne, świetne na przyjęciu czy randce.
Powiązane notki:
Sernik jak Nutella – kakaowy, kremowy i z orzechami
Keks złocisty – fruit cake – z orzechami, morelami, figami, daktylami i rodzynkami
Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem śliwkowym, orzechami i czekoladą
Hummus – pasta z ciecierzycy
Ciasto z dynią, miodem i orzechami – ala piernik
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/10/01/guacamole-z-orzechami-ziemnymi-i-tortilla