Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Do powstania tego przepisu przyczynił się konkurs Felixa i leżące w kuchni
awokado, które dojrzewając na
stole w koszu z
owocami (nigdy nie trzymajcie całego
owocu w lodówce, będzie twardy i niesmaczny) było przeznaczone już w momencie zakupu na guacamole. Postanowiłam poeksperymentować ze znanymi mi
smakami i poszukać nowej odsłony tej znanej na całym świecie pasty z
awokado,
czosnku,
oliwy,
kolendry,
soku z cytryny i
chilli czasem też concasse z
pomidora. Guacamole możemy podać w formie zmiksowanej – musu, co idealnie sprawdza się przy mojej koncepcji, idealnie współgrając z chrupiącymi
orzechami, a te od Felixa bardzo przypadły mi do gustu, ze względu na to, że są dobrze doprawione – dominuje smak
orzechów nie
soli ( widać to też w masłach
orzechowych Felixa). Smak Was zaskoczy, jest innowacyjny w swej prostocie. Nie mówiąc już o dodatku
suszonego pomidora i pszenno-razowej tortilli ! Wymarzony podwieczorek.
Składniki :4 porcje:Guacamole:1 duże
awokado (
avocado) lub 2 mniejsze1/2
czerwonej cebulisok z 1/2
cytryny1 mały ząbek
czosnku5
suszonych pomidorów z
oliwy + 8 do podania3 łyżki
oliwy spod pomidorów1 łyżeczka pasty z tamaryndowca ( ew. łyżka
kaparów)
orzeszki ziemne w puszce Felix
sólTortille:1 szklanka
mąki tortowej1/2 szklanki
mąki razowej lub zmielonych
otrąb1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
soli4 łyżki
oliwy1/2 – 2/3 szklanki gorącej
wodyPrzygotowanie:Tortille:Wymieszać
mąki z
sodą i
solą.Wlać
oliwę i gorącą
wodę, najpierw 1/2 szklanki, jeśli ciasto się nie połączy dolać resztę, cały czas wyrabiając ciasto rękami,wyrabiać 5 minut, aż będzie elastyczne. Podzielić je na 8 części, podsypując
mąką rozwałkować na placki o średnicy 20-23 cm,tak aby były cienkie jak ciasto na pierogi/ naleśniki.Smażyć/suszyć na patelni, najpierw pod przykryciem, później należy ją obrócić i odkryć.Zaczynając od minuty, dopiec przez 30-40 sekund bez pokrywki. Tortille powinny być podpieczone i chrupkie.
Guacamole:
Awokado (
avocado),
pomidory,
oliwę, pastę (lub marynowane
kapary),
cebulę i
sok z cytryny zmiksować.Doprawić
solą.Przełożyć na talerzyki, obficie posypać
orzechami.Ułożyć porwane tortille i po 2
pomidory.Jedzenie pasty plackiem jest bardzo zabawne, świetne na przyjęciu czy randce.Powiązane notki:Sernik jak Nutella –
kakaowy, kremowy i z
orzechamiKeks złocisty – fruit
cake – z
orzechami,
morelami,
figami,
daktylami i
rodzynkamiRogaliki z
ciasta francuskiego z
dżemem śliwkowym,
orzechami i
czekoladąHummus – pasta z
ciecierzycyCiasto z
dynią,
miodem i
orzechami – ala piernik