Wykonanie
Dzisiaj parę słów o pizzy.Pizzą można bawić się na różne sposoby, zmieniając dodatki w zależności od ochoty, upodobań, potrzeb, czy po prostu zawartości lodówki. Jeden warunek jednak każda pizza musi spełniać, musi się opierać na idealnie cienkim i chrupiącym spodzie.Taki spód już opanowałam, ale to mi nie wystarcza, to nie jest już dla mnie wyzwanie. Pizza na spodzie innym niż z białej
pszennej mąki, taki cel sobie postawiłam.
Mąka orkiszowa chlebowa, zdecydowanie zdrowsza, zamiast zwykłej
pszennej mąki, to powinno zaspokoić potrzeby tych wszystkich, którzy unikają jedzenia białej
mąki.
Składniki:ciasto:500g
mąki orkiszowej chlebowej 11001 opakowanie suchych
drożdży320ml letniej
wody15g
miodu60ml
oliwy virgin10g drobnej
soli3 ząbki
czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskędodatki2 kule
mozarelli (około 200g)kilkanaście
pomidorków koktajlowych10
pomidorów suszonych w
olejusól,
pieprzoliwaJak zrobiłam:ciasto:1.
Czosnek wymieszałam w połowie, czyli 30ml
oliwy. Odstawiłam na moment, żeby się przegryzły.2.
Mąkę połączyłam z
drożdżami,
miodem,
oliwą - jedną i drugą, i
wodą. Wyrabiałam przez 10 minut, aż ciasto było elastyczne i gładkie.3. Dodałam
sól i wyrabiałam je jeszcze przez kilka minut. Przełożyłam do nasmarowanej
oliwą miski i odstawiłam na około 1 godzinę, a lepiej na trochę dłużej, żeby podwoiło swoją objętość.
dodatki:W międzyczasie przygotowałam sos do pizzy. Zblendowałam
pomidory suszone i
pomidorki koktajlowe. Doprawiłam
solą i
pieprzem.
Mozarellę pokroiłam w plasterki.
4. Kiedy ciasto wyrosło, uderzyłam je pięścią, żeby odgazowało. Nie wyrabiałam go już jednak. Podzieliłam na dwie części, a każdą z nich na 6 małych kulek. Kulki rozwałkowałam na placki, które ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.5. Wierzch każdego placka posmarowałam odrobiną
oliwy i posypałam
czarnuszką.5. Piekarnik rozgrzałam do 220'C. Placki piekłam przez kilka minut, aż biegi lekko zbrązowiały a na środku pojawiły się bąble.6. Wyjęłam z piekarnika,
wierzy placków posmarowałam sosem z
pomidorów, na wierzchu ułożyłam plasterki
mozarelli i piekłam przez chwilę, aż
mozarella się rozpuściła.Niestety, zabrakło mi
rukoli, ale najlepsza byłaby pizza ze świeżymi liśćmi na wierzchu.
Okazuje się, że
mąka orkiszowa doskonale się sprawdza w pizzy. Placki mają lekko ciemniejszy kolor, ale ciasto wyrasta doskonale i podobnie smakuje.