Wykonanie
Dziś spełnię prośbę koleżanki i podam przepis na pesto rosso (czerwone pesto sycylijskie), czyli pesto z
suszonych pomidorów. W proponowanym wcześniej przeze mnie przepisie na pesto również używałam
suszonych pomidorów, jednakże smak i barwa zdominowane zostały w nim przez
pietruszkę, za którą osobiście przepadam. Moim faworytem jest i zawsze będzie pesto
pistacjowe, choć i to czerwone smakuje wybornie.Pesto rosso
Składniki:· 200-250 g
suszonych pomidorów· łyżka
kaparów· pęczek
bazylii·
sól do smaku· 1-2 ząbki
czosnku· filety z jednego średniej wielkości
pomidora· szczypta
cukru· dwie garście ulubionych
orzechów podprażonych na patelni - ja wybrałam
pistacje·
oliwa - warto wykorzystać tą
spod suszonych pomidorówW malakserze miksujemy wszystkie składniki, regulując konsystencję pesto ilością dodanej
oliwy. Pesto można doprawić również odrobiną
suszonego oregano oraz
sokiem z cytryny. Można również dodać
parmezanu- ja z niego zazwyczaj rezygnuję, a dodaję już do gotowej potrawy, w której wykorzystuję pesto.Smacznego!