ßßß Cookit - przepis na Pesto rosso

Pesto rosso

nazwa

Wykonanie

Dziś spełnię prośbę koleżanki i podam przepis na pesto rosso (czerwone pesto sycylijskie), czyli pesto z suszonych pomidorów. W proponowanym wcześniej przeze mnie przepisie na pesto również używałam suszonych pomidorów, jednakże smak i barwa zdominowane zostały w nim przez pietruszkę, za którą osobiście przepadam. Moim faworytem jest i zawsze będzie pesto pistacjowe, choć i to czerwone smakuje wybornie.
Pesto rosso
Składniki:
· 200-250 g suszonych pomidorów
· łyżka kaparów
· pęczek bazylii
· sól do smaku
· 1-2 ząbki czosnku
· filety z jednego średniej wielkości pomidora
· szczypta cukru
· dwie garście ulubionych orzechów podprażonych na patelni - ja wybrałam pistacje
· oliwa - warto wykorzystać tą spod suszonych pomidorów
W malakserze miksujemy wszystkie składniki, regulując konsystencję pesto ilością dodanej oliwy. Pesto można doprawić również odrobiną suszonego oregano oraz sokiem z cytryny. Można również dodać parmezanu- ja z niego zazwyczaj rezygnuję, a dodaję już do gotowej potrawy, w której wykorzystuję pesto.
Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/07/pesto-rosso.html