ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegooliwa z oliwek 2 dekalitrówczosnek 4 ząbkisuszone pomidory konserwowe 6 plastrypomidory 2 kilogramówbazylia(pęczki)1 sztukduża szczypta sukru 1 sztukdrobno zmielona sól, drobno zmielony pieprz według uznaniaWykonanie:Ugotuj wodę, włóż do niej na kilka sekund pomidory, które następnie schłodź w zimnej wodzie i obierz ze skórki. Przekrój pomidory na pół, wyjmij pestki, posól i ułóż na sitku nad naczyniem w celu odsączenia.Do płaskiej, podgrzanej do temperatury gotowania patelni wlej oliwę z oliwek, dodaj odrobinę soli, pomidory, ząbki czosnku i nieco cukru. Dopraw według smaku.Podsmaż ciągle mieszając następnie obniż temperaturę gotowania i duś aż woda wyparuje w 90%.Gdy pomidory są już miękkie, wyjmij czosnek. Posiekaj suszone pomidory, następnie roztrzep widelcem Dopraw według smaku pomidory konserwowe. Połącz te składniki z pomidorami w naczyniu i rozprowadź oliwą z oliwek jak w przypadku pesto. Na koniec dodaj posiekaną bazylię i dopraw według uznania.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!InneDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: