ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam wszystko co pomidorowe, zupy, sosy, zapiekanki. Jak tylko znalazłam w internecie na blogu Vanilla Berries przepis na zupę z pieczonych pomidorów według Gordona Ramsay'a, wiedziałam, że muszę ją ugotować.
Od razu pojechałam do sklepu po składniki i oto mam, przepyszną zupę krem :)
Zupa pachnie niesamowicie, pieczone pomidory plus cebula, czosnek i przyprawy dają cudowny aromat.
Przy okazji widzicie, że faktycznie wrócił mój zapał do gotowania. W piekarniku mam jeszcze zapiekankę z kaszy gryczanej, ale o niej wkrótce (wygląda fantastycznie, zaraz ją spróbuję!;).
Potrzebujemy:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 kg pomidorów
mała garść gałązek tymianku
garść świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
1 cebulę
1 litr rosołu
3 suszone pomidorki
sól i pieprz
1 łyżeczkę cukru
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Na blachę do pieczenia wylewamy cztery łyżki oliwy z oliwek, wstawiamy do piekarnika żeby się mocno rozgrzała.
Pomidory kroimy na pół, czosnek obieramy i kroimy również na pół.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry.
Na rozgrzaną oliwę wykładamy pomidory, cebulę i czosnek, mieszamy żeby zanurzyły się w oliwie. Na wierzch układamy gałązki tymianku, posypujemy całość solą i pieprzem oraz łyżeczką cukru. Pieczemy przez 20-25 minut, pod koniec pieczenia na wierzch układamy bazylię.
Upieczone pomidorki przekładamy do garnka, odkładamy na bok jedynie gałązki tymianku. W drugim garnku doprowadzamy do wrzenia rosół i przelewamy do garnka z pomidorami. Dodajemy suszone pomidory, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut.
Po tym czasie odcedzamy pomidory i miksujemy je na gładką masę, powoli dodajemy odcedzoną zupę, łączymy ze sobą w całość i miksujemy na jednolitą zupę.
Na koniec przecedzamy przez sitko. Smacznego:)
Przy okazji gotowania, dużo myślałam o moim blogu. O jego początkach.
Wiecie, że w listopadzie miną trzy lata odkąd go założyłam?? Na początku zaglądało na niego 20 osób dziennie, potem 200. Liczba ta rosła i stale rośnie...jestem w szoku jak blog się rozwinął i jak ja rozwinęłam się kulinarnie przez te trzy lata.
Chociaż dużo jeszcze przede mną, jestem naprawdę zadowolona z moich postępów :)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2014/09/krem-z-pieczonych-pomidorow-wedug.html