ßßß
Potrzebujemy:4 łyżki oliwy z oliwek1 kg pomidorówmała garść gałązek tymiankugarść świeżej bazylii2 ząbki czosnku1 cebulę1 litr rosołu3 suszone pomidorkisól i pieprz1 łyżeczkę cukruPiekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Na blachę do pieczenia wylewamy cztery łyżki oliwy z oliwek, wstawiamy do piekarnika żeby się mocno rozgrzała.Pomidory kroimy na pół, czosnek obieramy i kroimy również na pół.Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry.Na rozgrzaną oliwę wykładamy pomidory, cebulę i czosnek, mieszamy żeby zanurzyły się w oliwie. Na wierzch układamy gałązki tymianku, posypujemy całość solą i pieprzem oraz łyżeczką cukru. Pieczemy przez 20-25 minut, pod koniec pieczenia na wierzch układamy bazylię.Upieczone pomidorki przekładamy do garnka, odkładamy na bok jedynie gałązki tymianku. W drugim garnku doprowadzamy do wrzenia rosół i przelewamy do garnka z pomidorami. Dodajemy suszone pomidory, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut.Po tym czasie odcedzamy pomidory i miksujemy je na gładką masę, powoli dodajemy odcedzoną zupę, łączymy ze sobą w całość i miksujemy na jednolitą zupę.Na koniec przecedzamy przez sitko. Smacznego:)
Przy okazji gotowania, dużo myślałam o moim blogu. O jego początkach.Wiecie, że w listopadzie miną trzy lata odkąd go założyłam?? Na początku zaglądało na niego 20 osób dziennie, potem 200. Liczba ta rosła i stale rośnie...jestem w szoku jak blog się rozwinął i jak ja rozwinęłam się kulinarnie przez te trzy lata.Chociaż dużo jeszcze przede mną, jestem naprawdę zadowolona z moich postępów :)