Pomidorowa - kto jej nie lubi? Oto mój przepis na krem pomidorowy.Składniki na około litr zupy:12 pomidorów średniej wielkości2 ząbki czosnkuoliwasól, pieprz1 łyżeczka cukruśmietanabazylia1) rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni2) pomidory kroimy w ćwiartki, kładziemy na brytfannce3) skrapiamy obficie oliwą, wciskamy dwa ząbki czosnku, posypujemy solą i pieprzem - mieszamy4) pieczemy pomidory przez około 12-15 minut5) bierzemy garnek, ostrożnie przelewamy pomidory, wrzucamy kilka listków bazylii, wsypujemy łyżeczkę cukru6) miksujemy blenderem na gładką masę7) doprawiamy solą i pieprzem jeśli zajdzie taka potrzeba8) podajemy z kleksem śmietany, można podawać z grzanką (np. z czosnkiem i parmezanem lub mozzarellą)