Wykonanie
Dla tych, którym znudziła się już
wędlina, proponuję kolejną wersję pasty z
awokado . Tym razem z dodatkiem
pomidorów i
ciecierzycy.1 dojrzałe
awokado1 puszka
ciecierzycy6-8
suszonych pomidorówsok z 1/2
cytryny (dodawać stopniowo)2 łyżki
oleju (z zalewy z
pomidorów)2 łyżki
wody (można zastąpić
olejem)
sól,
pieprz do smaku,szczypta
chili1 ząbek
czosnku lub 1/3 łyżeczki
czosnku suszonego
Ciecierzycę opłukać i odcedzić, a
wokado obrać i wrzucić do miski.Dodać
pomidory,
olej,
czosnek,
sól,
pieprz i
sok z cytryny.Składniki zmiksować blenderem na gładką pastę.Przechowywać w słoiku, w lodówce, przez 2-3 dni.Najlepiej smakuje z tostowanym
pieczywem lub
razowym chlebem (u mnie
chleb Orkiszowy dobrodziej ze sklepu Chlebnazdrowie).