ßßß Cookit - przepis na Pasta z ciecierzycy i awokado

Pasta z ciecierzycy i awokado

nazwa

Wykonanie

Dla tych, którym znudziła się już wędlina, proponuję kolejną wersję pasty z awokado . Tym razem z dodatkiem pomidorów i ciecierzycy.
1 dojrzałe awokado
1 puszka ciecierzycy
6-8 suszonych pomidorów
sok z 1/2 cytryny (dodawać stopniowo)
2 łyżki oleju (z zalewy z pomidorów)
2 łyżki wody (można zastąpić olejem)
sól, pieprz do smaku,
szczypta chili
1 ząbek czosnku lub 1/3 łyżeczki czosnku suszonego
Ciecierzycę opłukać i odcedzić, a wokado obrać i wrzucić do miski.
Dodać pomidory, olej, czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny.
Składniki zmiksować blenderem na gładką pastę.
Przechowywać w słoiku, w lodówce, przez 2-3 dni.
Najlepiej smakuje z tostowanym pieczywem lub razowym chlebem (u mnie chleb Orkiszowy dobrodziej ze sklepu Chlebnazdrowie).
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/01/pasta-z-ciecierzycy-i-awokado.html