Wykonanie
Bardzo często myślę o tym, żeby całkowicie zrezygnować z
mięsa. Napady mięsowstrętu pojawiają się u mnie dość cyklicznie, szczególnie przy przesileniach pogodowych, zmęczeniu. Wtedy mój apetyt na warzywa i witaminy sięga zenitu! Pochłaniam wszystko co kolorowe, strączkowe i zdrowe! Taki okres właśnie nastał. Zima dała mi się we znaki i mój organizm wręcz krzyczy o witaminy i minerały.Hummus to doskonałe źródło
białka pochodzenia roślinnego, żelaza, witaminy C i B6, kwasu foliowego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Można powiedzieć samo zdrowie!Potrawa, którą uwielbiają wegetarianie i weganie, pochodząca z Libanu popularna na całym Bliskim Wschodzie. Znana jest w kuchni arabskiej i żydowskiej. Uwielbiam ją w wersji klasycznej oraz w różnego rodzaju modyfikacjach, z
kminem, z
oliwkami czy
imbirem. Dziś wersja z
suszonymi pomidorami. Doskonałe smarowidło do domowego
chleba na zakwasie.Jeśli robię je dla mojej córki nie dodaje
czosnku. Jest wtedy delikatniejszy w smaku, co dodatkowo podkreślam na przykład gotowanym na twardo
jajkiem.
Skład:400g ugotowanej
ciecierzycy (lub 1 puszka)2 łyżki pasty tahinisok z 1/2
cytryny (ja użyłam
limonki)1 ząbek
czosnku4
pomidory suszone (ja użyłam tych w zalewie z
oliwy)1 łyżka
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
solikilka łyżek
wody z puszki po odsączeniu
ciecierzycy (opcjonalnie)A jak ją robimy:1.
Ciecierzycę zalać
wodą, odstawić na noc i zagotować. Jeśli używamy tej w puszce wystarczy odsączyć ją na sitku.2. Do blendera lub malaksera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy na gładką pastę około 3-5 minut. Jeśli pasta będzie za gęsta można podlać
wodą z gotowania
ciecierzycy (lub z puszki).3. Podawać polana
oliwą z oliwek, jako dodatek do
chleba,
pity lub
krakersów.
Hummus można podawać z wieloma dodatkami, ja w ostatnim czasie rozsmakowałam się w wersji z
kiszonym ogórkiem. Hmmm, pycha!
Smacznego!H.