Wykonanie
Podpatrzone na jakimś forum. Dobry dodatek do
pity ale i do
bagietki, świeżych warzyw
składniki1 szklanka suszonej
ciecierzycy2-3 duże ząbki
czosnkusok z 2
limonek lub z
cytryny4 duże łyżki tahini - pasty sezamowej
oliwa z oliweksólsoda oczyszczonaprzygotowanieW wieczór poprzedzający robienie humusu , zalać 1 szkl. suchej
cieciorki sporą ilością
wody z dodatkiem 1 łyżeczki
sody oczyszczonej. Moczyć przez noc, nie dłużej niż dobę. Następnego dnia
cieciorkę płuczemy, zalewamy świeżą
wodą , dodajemy łyżeczkę
sody i gotujemy do miękkości , ok 40 min.
Wody nie solić,
wywar z gotowania zachowaćOdcedzoną
cieciorkę i
wywar ostudzić.
Czosnek posiekać, włożyć do wysokiego naczynia , dodać część
soku z limonki lub
cytryny, posolić i zmiksować blenderem. Po trochu dodawać ugotowaną
ciecierzycę. a Pozostały sok dodawać stopniowo aby humus nie był zbyt kwaśny. Jeżeli całość wydaje nam się zbyt gęsta , dodajemy nieco
wywaru z gotowania
ciecierzycy.Na koniec dodajemy tahini i
oliwę z oliwek i miksujemy na kremową masę. W razie potrzeby doprawiamy do smaku
solą.Gotowy hummus wkładamy na co najmniej 1/2 godziny do lodówki. Przed podaniem polałam jeszcze
oliwą i posypałam sumakiem