Wykonanie
Już od dawna nosiłam się z zamiarem przygotowania hummusu, tylko jakoś do tej
pory nigdy nie wychodziło. Zawsze ciekawił mnie jego smak i chyba zbyt wiele po nim oczekiwałam, bo szczerze mówiąc nie zachwycił mnie. Nie jest zły, tego nie
mogę powiedzieć, ale spodziewałam się czegoś lepszego. Jak dla mnie posmak
sezamu jest tu zbyt dominujący. Nieco zmodyfikowany przepis z tego bloga.Składniki:· 5 łyżek ziaren
sezamu (można użyć też taką samą ilość gotowej pasty – tahini)· 2 łyżki
oliwy z oliwek· ½ małego ząbku
czosnku· sok z ¼
cytryny· 250 g odsączonej
ciecierzycy z puszki (lub wystudzonej ugotowanej)· 70 - 80 ml zimnej przegotowanej
wody (lub
wywaru z gotowania
ciecierzycy)·
sólSezam wsypać na patelnię i delikatnie podprażyć. Następnie ostudzić go i zmielić blenderem. Dodać
oliwę i dokładnie zmiksować. Do otrzymanej pasty dodać
czosnek i
sok z cytryny, zmiksować na jednorodną masę. Na końcu, dalej miksując, dodawać partiami
ciecierzycę,
wodę i
sól do smaku.Ewka