Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Na pewno wielu z Was przepada za hamburgerami. Te domowe są jednymi z najlepszych, dodatkowo jeśli podacie je w
cebulowo serowych bułeczkach ich smak na pewno Was zachwyci. Koniecznie spróbujcie tych bułeczek, przepis powstał przypadkiem, wymyśliłam go z moją przyjaciółką Ewą, bo miałyśmy ochotę na coś pysznego w słonej wersji. Piekłyśmy je już wiele
razy, za każdym były przepyszne.
Składniki:12 Bułeczek:1 szklanka
mąki tortowej1 szklanka
mąki żytniej razowej 18501 szklanka
płatków owsianych1 szklanka
mleka1/2 szklanki pestek
słonecznika lub dyni1 duże
jajo1 duża (2 średnie)
cebula1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
soli1/2 szklanki stopionego
masła ( 125 g )hamburgery 12 sztuk:1/2 kg mielonej
wołowiny1
cebula1
jajko2 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smakukilka łyżek
mąki lub
bułki tartejolejPrzygotowanie:*Hamburgery:
Cebulę i
czosnek drobno posiekać.Dodać do
mięsa.Wbić
jajko, doprawić
solą i
pieprzem, dokładnie wyrobić aż zacznie być mocno kleiste. Odstawić.*Bułeczki:Wymieszać suche składniki.
Masło stopić.
Cebulę posiekać.Na patelnię wylać 2-3 łyżki
masła, podsmażyć na nim
cebulę, aż będzie złota i szklista. Lekko przestudzić.Piec rozgrzać do 220 stopni.
Mleko wymieszać z
masłem i
jajkiem. Wlać do suchych składników. Dodać
cebulę – 2 łyżki odłożyć. Wymieszać.Mokrymi dłońmi formować 12 okrągłych bułeczek. Ułożyć je na blasze z papierem do pieczenia, na wierzchu udekorować
cebulą.Piec 10- 12 minut.W tym czasie obsmażyć lub grillować hamburgery.Pozdawać z sosami i surówką.
Powiązane notki:Pyszne i proste owsiane Bułeczki
Drożdżowe z
dżememSodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadanieMaślane bułeczki ze
śliwkami i
orzechamiSzybkie bułeczki z
dyniąSzybkie Bułeczki na proszku
razowe z melasą i
rodzynkami – jak piernik