Wielkanocna Babka Baba Kakaowa z czekoladą i lukrem

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Dla osób , które siedzą w tym kulinarnym biznesie, gotują i regularnie pieką święta Wielkanocne są już za pasem, w moim mniemaniu warto już rozejrzeć się za sprawdzonymi przepisami, zapełniać spiżarnie półproduktami a także delektować się przygotowaniami do Świąt w rodzinnym gronie. Babka czekoladowa to druga pozycja babkowa w świątecznym menu – zaraz po tradycyjnej drożdżowej ( jej też się tu spodziewajcie) zróbcie ją ze swoją ulubioną czekoladą, u nas była to deserowa z dużą ilością kakao. Ciasto jest wilgotne, puszyste i lekkie , a czekolada pysznie się rozpuszcza.
Składniki:
200 g mąki tortowej
200 g masła lub margaryny
150 g cukru pudru ( niepełna szklanka)
4 płaskie łyżki kakao
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru z wanilią lub esencji waniliowej*
50 g czekolady
50 ml mleka
lukier biały
skórka pomarańczowa
ważne aby składniki były w temperaturze pokojowej.
Lukier biały:
150 g cukru pudru
3-4 łyżki wrzątku
kilka kropli olejku pomarańczowego lub łyżka likieru pomarańczowego – wtedy należy dać mniej wody.
Cukier zalewamy wrzątkiem. Mieszamy aby lukier nie spływał swobodnie z łyżki.
Przygotowanie:
Formę z kominkiem wysmarować masłem i obsypać mąką.
Ubić masło z cukrami.
Do puszystego wbijać po jajku, każde kolejne po połączeniu masy.
Mąkę wymieszać z proszkiem.
Czekoladę posiekać.
Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę oraz mleko. Dokładnie zmiksować.
Przesiać kakao, dodać czekoladę i ponownie zmiksować do połączenia się składników.
Przelać do formy.
Piec 35-40 minut, do suchego patyczka.
Chłodne ciasto polukrować lub oblać polewą czekoladową.
Powiązane notki:
Sernik z marcepanem, kardamonem i lukrem cytrynowym
Kakaowa owsianka z migdałami – bogata w magnez
Jogurtowe ciasto orzechowe z czekoladą
Murzynek – blat do tortów lub ciasto
Ciasto (babka) jogurtowe z konfiturą wiśniową
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/04/04/wielkanocna-babka-baba-kakaowa-z-czekolada-i-lukrem