Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Dla osób , które
siedzą w tym kulinarnym biznesie, gotują i regularnie pieką święta Wielkanocne są już za pasem, w moim mniemaniu warto już rozejrzeć się za sprawdzonymi przepisami, zapełniać spiżarnie półproduktami a także delektować się przygotowaniami do Świąt w rodzinnym gronie. Babka czekoladowa to druga pozycja babkowa w świątecznym menu – zaraz po tradycyjnej drożdżowej ( jej też się tu spodziewajcie) zróbcie ją ze swoją ulubioną
czekoladą, u nas była to deserowa z dużą ilością
kakao. Ciasto jest wilgotne, puszyste i lekkie , a
czekolada pysznie się rozpuszcza.
Składniki:200 g
mąki tortowej200 g
masła lub
margaryny150 g
cukru pudru ( niepełna szklanka)4 płaskie łyżki
kakao3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru z
wanilią lub esencji waniliowej*50 g
czekolady50 ml
mlekalukier biały
skórka pomarańczowaważne aby składniki były w temperaturze pokojowej.
Lukier biały:150 g
cukru pudru3-4 łyżki wrzątkukilka kropli
olejku pomarańczowego lub łyżka
likieru pomarańczowego – wtedy należy dać mniej
wody.
Cukier zalewamy wrzątkiem. Mieszamy aby
lukier nie spływał swobodnie z łyżki.
Przygotowanie:Formę z kominkiem wysmarować
masłem i obsypać
mąką.Ubić
masło z
cukrami.Do puszystego wbijać po
jajku, każde kolejne po połączeniu masy.
Mąkę wymieszać z proszkiem.
Czekoladę posiekać.Do masy jajecznej dodać przesianą
mąkę oraz
mleko. Dokładnie zmiksować.Przesiać
kakao, dodać
czekoladę i ponownie zmiksować do połączenia się składników.Przelać do formy.Piec 35-40 minut, do suchego patyczka.Chłodne ciasto polukrować lub oblać
polewą czekoladową.
Powiązane notki:Sernik z marcepanem,
kardamonem i lukrem
cytrynowymKakaowa owsianka z
migdałami – bogata w magnez
Jogurtowe ciasto
orzechowe z
czekoladąMurzynek – blat do
tortów lub ciastoCiasto (babka)
jogurtowe z
konfiturą wiśniową