ßßß
Składniki:2 1/2 szklanki mąki tortowej3/4 szklanki mleka3 jaja M kl. 0200 g masła2 cytryny100 g skórek kandyzowanych2 łyżeczki proszku do pieczenia1 1/3 szklanki cukru pudru2 łyżki cukru z waniliią100 g czekoladowej kuwerturykolorowe posypki do dekoracjiPrzygotowanie:Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej – wtedy masa Wam się nie zważy!Cytryny sparzyć i zetrzeć z nich skórki. Z jednej wycisnąć sok.Formę do babki (z kominkiem) o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartąMiękkie masło ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ( można również dodać łyżkę esencji waniliowej). Dodawać do niego po jajku, każde następne po wmieszaniu wcześniejszego.Mąkę przesiać z solą i proszkiem. Dodawać do masy jajecznej, w trzech turach na zmianę z mąką. Po połączeniu wlać sok z cytryny, zmiksować, dodać skórki i przelać do formy.Piec 50-55 minut w temp. 170 stopniach.Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Ciepłą obrócić, pod spód podstawić talerz i wyjąć z formy.Czekoladę stopić nad kąpielą wodną dodać do niej śmietanę, wymieszać i oblać ciasto.Udekorować dowolnymi ozdobami.TRIK:Jajo nad babką.Potrzebne będą:Jajko na wykałaczce oraz kawałek jabłka, gruszki, twardego chleba, korek od wina lub marchewki/ogórka.Podpórkę do jajka wycinamy tak aby zmieściła się w kominku formy. Wbijamy w nią jajko i wkładamy w ciasto.Gotowe!Powiązane notki:Sernik waniliowy z polewą na WielkanocWielkanocna Babka Baba Kakaowa z czekoladą i lukremBaba ( babka) drożdżowa z rodzynkamiSzybki Żurek na WielkanocCiasto (babka) jogurtowe z konfiturą wiśniową