ßßß
SkładnikiNa ciasto250 g mąki250 g cukru1 kostka margaryny lub masła 250 g4 duże jajka1 duża cytryna1 łyżeczka proszku do pieczeniaLukier3/4 szklanki cukru pudrusok z 1/2 cytryny
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć do białości (na puszystą masę) z miękką margaryną i cukrem. Dodać startą na tarce jarzynowej na małych oczkach całą cytrynę (wcześniej wyszorowaną i sparzoną). Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć łyżką do foremki. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, a następnie wyjąć z foremki i jeszcze ciepłą polać lukrem . Idealne do tej babki są silikonowe foremki do ciasta , łatwo wyjąc i nie trzeba natłuszczać , ani wysypywać .
Cukier puder wsypać do miseczki , dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać ,żeby nie było grudek , babkę jeszcze ciepłą po nakłuwać grubym patyczkiem do szaszłyków i polać polewą , żeby weszła w głąb babki , można zostawić troszkę na koniec aż babka ostygnie i udekorować nią ciasto . Smacznego !