ßßß
Składniki:Ciasto30 dag mąki10 dag margaryny10 dag cukru pudru2 jajkaskórka starta z jednej sparzonej wcześniej wrzątkiem cytrynyKrem2 jajka4 łyżki cukru3/4 kostki masła1 cytrynaOpis wykonania:CiastoZ podanych składników zagnieść ciasto, foremki do orzeszków delikatnie natłuścić margaryną, foremki wyłożyć ciastem tworząc wgłębienie. Pieczemy w 180 C około 10 minut, z termoobiegiem 8 minut. Upieczone zaraz wykładać na blaszkę, wystudzić foremki i ponownie wypełnić ciastem i tak do wykończenia ciasta. Wychodzi około 50 orzeszków złożonych.KremUmyte i wyparzone jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie umieszczamy miskę nad gotującą się wodą i ubijamy nad parą do znacznego zgęstnienia masy około 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce masy jajecznej za każdym razem dokładnie miksujemy , na końcu dodajemy startą skórkę i sok z połówki cytryny. Krem odstawiamy by smaki dobrze się połączyły. Napełniamy orzeszki kremem i łączymy.