ßßß Cookit - przepis na Cytrynowe orzeszki z mocno cytrynowym nadzieniem

Cytrynowe orzeszki z mocno cytrynowym nadzieniem

nazwa

Wykonanie

Pyszne orzeźwiające nadzienie i delikatny posmak w ciasteczku wspaniale się uzupełnia podbijając smak. Foremki wystarczy wysmarować tylko przed pierwszym wyłożeniem później bez problemu już ciasteczka wyskakują z foremek. Spróbujcie są pyszne, krem należy wykonać kilka godzin wcześniej, aby smak się dobrze połączył.
Składniki:
Ciasto
30 dag mąki
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
2 jajka
skórka starta z jednej sparzonej wcześniej wrzątkiem cytryny
Krem
2 jajka
4 łyżki cukru
3/4 kostki masła
1 cytryna
Opis wykonania:
Ciasto
Z podanych składników zagnieść ciasto, foremki do orzeszków delikatnie natłuścić margaryną, foremki wyłożyć ciastem tworząc wgłębienie. Pieczemy w 180 C około 10 minut, z termoobiegiem 8 minut. Upieczone zaraz wykładać na blaszkę, wystudzić foremki i ponownie wypełnić ciastem i tak do wykończenia ciasta. Wychodzi około 50 orzeszków złożonych.
Krem
Umyte i wyparzone jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie umieszczamy miskę nad gotującą się wodą i ubijamy nad parą do znacznego zgęstnienia masy około 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce masy jajecznej za każdym razem dokładnie miksujemy , na końcu dodajemy startą skórkę i sok z połówki cytryny. Krem odstawiamy by smaki dobrze się połączyły. Napełniamy orzeszki kremem i łączymy.
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/12/cytrynowe-orzeszki-z-mocno-cytrynowym.html