Wykonanie
Ostatnio lubię wypróbowywać różne przepisy na proste i szybkie ciasta z
owocami. Ten przepis pochodzi od mojej Teściowej i używam go zwykle do upieczenia
baranka wielkanocnego, ale pod
owoce sprawdził się bardzo dobrze. Po upieczeniu nie sposób było mu się oprzeć :)
Składniki:300g
masła 82% lub
margaryny300g
cukru5
jajek300g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo:
Cukier puder do posypania ciastaMiękki tłuszcz ucieramy z
cukrem do białości, następnie dodajemy po jednym
jajku, na koniec dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Po dodaniu wszystkich składników miksujemy jeszcze kilka minut, po czym przelewamy ciasto do średniej wielkości blaszki (np. 23x34cm), wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą. Na wierzch ciasta układamy
owoce (jeśli są soczyste lepiej dać ich mniej, by nie zrobił się zakalec).
Ciasto pieczemy w temperaturze 170 ⁰ C przez około 45 minut (czas można wydłużyć lub skrócić, w zależności od tego jaki szybki mamy piekarnik).
Upieczone i wystudzone ciasto można posypać
cukrem pudrem przed podaniem.
R E K L A M A