ßßß Cookit - przepis na Fale Dunaju

Fale Dunaju

nazwa

Wykonanie

Fale Dunaju to znany i lubiany przekładany placek. Wersja, którą przedstawiam to placek z wiśniami, masą maślano-budyniową i czekoladową polewą na wierzchu. Krem jest bardziej maślany niż budyniowy, co ja osobiście uważam za minus, ale ciasto naprawdę wielu osobom bardzo smakowało. Podaję więc przepis na Fale Dunaju z wiśniami a sama przygotowuję się do upieczenia wersji z jabłkami.
ciasto:
350 g mąki
250 g masła lub margaryny
250 g cukru
6 jajek
słoik drylowanych wiśni we własnym soku lub 500g mrożonych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
tłuszcz do wysmarowania blachy
krem:
250 g masła
100 g cukru
1 1/2 szklanki mleka
1 torebka budyniu waniliowego
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
sok z 1 cytryny
polewa:
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
Piekarnika nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremke o wymiarach 30 na 23 cm.
Masło starannie ucieramy i nadal ucierają dodajemy po trochu cukier i jajka a na k9ońcu mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Jasne ciasto przekładamy do formy i przykrywamy równa warstwą ciasta ciemnego. Na wierzchy rozkładamy osączone wiśnie. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok 45 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. W kubeczku mieszamy proszek budyniowy z 2 czubatymi łyżkami cukru i 4 łyżkami mleka. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem, po czym mieszając wlewamy zawartość kubeczka, zagotowujemy i studzimy. Masło starannie ucieramy z dodawamym po łyżce zimnym budyniem i mieszamy ze skórką i z sokiem z cytryny. Rozsmarowujemy krem na wystudzonym cieście i wstawiamy je do lodówki. Obie czekolady łamiemy na kawałki i wkładamy do rondelka, dodajemy masło i mieszając rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na mocno schłodzony krem wylewamy przestudzoną płynna polewę i widelcem żłobimy fale. Schładzamy ciasto w lodówce.
Przepis z broszurki "Lubię gotować" nr 4/2004
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/11/fale-dunaju.html