Wykonanie
Składniki125 g miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru pudru lub drobnego
cukru do wypieków2
jajka100 g ciemnej
czekolady gorzkiej, roztopionej1 i 1/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao1/2 szklanki
mlekaOraz200 g
wiśni, wypestkowanych
polewa czekoladowa (100 g
czekolady deserowej lub gorzkiej + 50 g
masła)PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 170 stopni C. Utrzeć miękkie
masło z
cukrem pudrem na białą i puszystą masę (ok. 7 minut). Dodawać po jednym
jajku, jednocześnie dobrze ubijając.
Czekoladę roztopić.
Mąkę przesiać razem z
proszkiem do pieczenia i
kakao.Ubitą masę wymieszać lub krótko zmiksować z roztopioną
czekoladą, następnie zmiksować z przesianymi suchymi składnikami, dodając je łyżkami na przemian z
mlekiem, do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec wymieszać z
wiśniami.Ciasto nałożyć do formy (do 2/3 jej objętości), uprzednio posmarowanej tłuszczem i piec przez ok. 30 - 40 minut, do czasu aż środek będzie upieczony (sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką, czy ciasto się nie przykleja). Czas pieczenia będzie uzależniony od kształtu foremki.Przygotować
polewę czekoladow ą:
czekoladę połamać na kosteczki,
masło pokroić w kosteczkę, włożyć je do rondelka i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu. Polać po cieście.