ßßß Cookit - przepis na Babka czekoladowa z wiśniami

Babka czekoladowa z wiśniami

nazwa

Wykonanie

Składniki
125 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
2 jajka
100 g ciemnej czekolady gorzkiej, roztopionej
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
Oraz
200 g wiśni, wypestkowanych
polewa czekoladowa (100 g czekolady deserowej lub gorzkiej + 50 g masła)
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem na białą i puszystą masę (ok. 7 minut). Dodawać po jednym jajku, jednocześnie dobrze ubijając.
Czekoladę roztopić. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ubitą masę wymieszać lub krótko zmiksować z roztopioną czekoladą, następnie zmiksować z przesianymi suchymi składnikami, dodając je łyżkami na przemian z mlekiem, do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec wymieszać z wiśniami.
Ciasto nałożyć do formy (do 2/3 jej objętości), uprzednio posmarowanej tłuszczem i piec przez ok. 30 - 40 minut, do czasu aż środek będzie upieczony (sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką, czy ciasto się nie przykleja). Czas pieczenia będzie uzależniony od kształtu foremki.
Przygotować polewę czekoladow ą: czekoladę połamać na kosteczki, masło pokroić w kosteczkę, włożyć je do rondelka i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu. Polać po cieście.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/wisnie/babka_czekoladowa/przepis.html