Wykonanie
Sezon
wiśniowy już się prawie skończył a ja uświadomiłam sobie, że niczego nie zrobiłam z tymi
owocami. Tak więc dzisiaj przedstawiam ciasto
czekoladowe z
wiśniami a w zanadrzu mam jeszcze jeden pomysł, tylko bardziej wytrawny. Lato jest cudowne z tym swoim bogactwem
owoców a dzięki osiągnięiom cywilizacji można je
mieć również w zimie, bo w końcu od czego jest zamrażarka. Ja zapasy już zrobiłam tak więc podobne ciasta
będa u mnie się pojawiały od czasu do czasu. Dzisiejsze ciasto jest doskonałym połączeniem czekoladowej
słodyczy i wiśniowej kwaśności. Niezbyt słodkie, bo ja zawsze ograniczam ilość
cukru, ale można posypać
cukrem pudrem po wierzchu, chociaż ja tym razem posypałam ciepłe jeszcze ciasto startą
białą czekoladą.
Wiśnie trochę mi opadły na spód ale to nie zmieniło smaku. Przepis pochodzi z kolekcji Wypieki ze smakiem.
Składniki:125 g miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru pudru1
gorzka czekolada (10 dag)3
jajka1, 5 szklanki
mąki ( w tym 2 łyżki
kakao)5 łyżek
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczeniagarść wydrylowanych
wiśniMasło utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym
jajku i dalej miksować. Dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Dokładnie wymieszać i dodać roztopioną
czekoladę oraz
mleko. Dodać
wiśnie i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do małej formy keksowej lub babkowej i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu, jeszcze gorące ciasto posypać startą
białą czekoladą lub wystygnięte posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)