Wykonanie
Słodkie muffinki z kawałkami
gorzkiej czekolady, idealny deser do
kawy.
Składniki1 i 1/2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 i 1/2 łyżki
kakao1/2 szklanki
cukru pudru1 tabliczka
gorzkiej czekolady(tym razem nie dodałam)3/4 szklanka
mleka1
jajo1/3 szklanki
oliwy1 łyżka
masła1
aromat waniliowyWykonanieSuche składniki zmieszałam osobno w misce(
czekoladę należy pokroić na drobne kawałeczki i wymieszać z suchymi składnikami),
masło rozpuściłam w rondelku i odstawiłam do wystygnięcia. Mokre składniki wymieszałam razem z płynnym
masłem, wsypałam do nich suche składniki i ponowie wymieszałam. Gotową masę przelałam do przygotowanej formy, wyłożonej papierowymi papilotkami. Muffinki piekłam ok . 20 minut, w temp. 160 st. Taka ilość ciasta wystarc za na ok. 6 babeczek.Krem inspiracjaSkładniki1 łyżka
mąki1/2 szklanki
mleka2 łyżeczki aromatu(dowolny zapach, ja dodałam
cytrynowy)1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru pudruWykonanie
Mleko zagotowałam z łyżką
mąki i odstawiłam do wystygnięcia.
Cukier,
masło i aromat zmiksowałam razem, dodałam zimną masę z
mleka i
mąki. Przełożyłam do dekoratora. Wycisnęłam krem na muffinki i posypałam kolorowymi
cukierkami i wiórkami kokosowymi.
opracowała Edyta