Wykonanie
Czekoladowe ciasto z
gruszkami chodziło za mną już od dawna, to znaczy od momentu, kiedy zobaczyłam je na blogu Eli . Jest rzeczywiście bardzo proste w wykonaniu, bardzo szybkie i bardzo smaczne. Najlepsze jeszcze trochę ciepłe, gdy
czekolada wewnątrz się rozpływa. A
gruszki to bardzo pasujący do niego dodatek. Mniam.
120g miękkiego
masła lub
margaryny10 łyżek
cukru (najlepiej trzcinowego)3
jajka10 łyżek
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaok.500g owocow (w tej wersji:
gruszek)2 łyżki ciemnego
kakao1 tabliczka pokrojonej w kostke
czekolady gorzkiej lub kropelki
czekoladoweMasło ucieramy na gładką masę z 8 łyżkami
cukru. Cały czas ubijając dodajemy po kolei
jajka, a nastepnie
mąkę przesianą z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy
czekoladę. Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm, układamy na wierzchu
gruszki pokrojone w cząstki lub kostkę i posypujemy wierzch 2 łyżkami
cukru. Pieczemy przez ok. 45 minut w temp. 180 stopni.