ßßß
Składniki:5 sztuk ( 10 porcji świątecznych, 5 obiadowych )350 g opakowanie ciastka francuskiego450 g (op.) mrożonego szpinaku w liściach300 g filetu z łososia2 łyżeczki przyprawi Tzatziki Kamis100 g serka topionego z cebulką i szczypiorkiem (np. Hochland )50 ml mlekażółtko1 łyżka olejuczarnuszka, mak, sezam, siemię lub inne do posypania, można też pominąć posypkę
Przygotowanie:Szpinak rozmrażamy. Osączamy.Mleko podgrzewamy, dodajemy serek i szpinak. Mieszamy aż się rozpuszczą. Doprawiamy przyprawą.Łososia kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy do szpinaku.Mieszamy , gotujemy razem 1-2 minuty po czym doprawiamy, ew. solą i pieprzem i studzimy.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra dół, wiatrak. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto rozwijamy, kroimy wzdłuż na pół, po czym wszerz na 5 części otrzymując 10 kawałków ciasta.Na górne nakładamy farsz ( może być letni), przykrywamy dolną, zlepiamy brzegi.Kulebiaki smarujemy żółtkiem, posypujemy czarnuszką ( bądź tym co kto ma czy lubi ) i pieczemy 15 minut.Podajemy gorące z sałatą lub sosem serowym.Powiązane notki:Tarta z łososiem, szpinakiem i porem ( krok po kroku )Domowe czekoladowe Pralinki na Walentynki ( prosty przepis )Makowiec Ucierany na Biszkopcie – przepis krok po krokuPyszna cukinia ze szpinakiem w kremowym serowym sosiePizza w wersji wytrawnej ze szpinakiem i klasyczna z szynką i papryką oraz rolowane bułeczki