ßßß Cookit - przepis na Kulebiak ze szpinakiem i łososiem – prosty przepis

Kulebiak ze szpinakiem i łososiem – prosty przepis

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Ekspresowe danie, które miałam podać na wigilię, jednak z racji tego , że nie było już miejsca na kuchence przygotowałam je w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia. Kulebiaki robi się na cieście drożdżowym, półkruchym i kruchym, ja natomiast postanowiłam zrobić swojego w cieście francuskim, nie ukrywam, że jest to sprawa o wiele łatwiejsza , bo pozostaje nam przygotowanie jedynie farszu. Obiecuję Wam, że niebawem zrobię domowe ciasto francuskie, bo mam kilka przepisów do przetestowania. Sam przepis jest bardzo prosty, każdy poradzi sobie z jego wykonaniem. Danie idealne, na zimny bufet, np. sylwestra ale też na ciepły obiad. Zupełnie uniwersalne.
Składniki:
5 sztuk ( 10 porcji świątecznych, 5 obiadowych )
350 g opakowanie ciastka francuskiego
450 g (op.) mrożonego szpinaku w liściach
300 g filetu z łososia
2 łyżeczki przyprawi Tzatziki Kamis
100 g serka topionego z cebulką i szczypiorkiem (np. Hochland )
50 ml mleka
żółtko
1 łyżka oleju
czarnuszka, mak, sezam, siemię lub inne do posypania, można też pominąć posypkę
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy. Osączamy.
Mleko podgrzewamy, dodajemy serek i szpinak. Mieszamy aż się rozpuszczą. Doprawiamy przyprawą.
Łososia kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy do szpinaku.
Mieszamy , gotujemy razem 1-2 minuty po czym doprawiamy, ew. solą i pieprzem i studzimy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra dół, wiatrak. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwijamy, kroimy wzdłuż na pół, po czym wszerz na 5 części otrzymując 10 kawałków ciasta.
Na górne nakładamy farsz ( może być letni), przykrywamy dolną, zlepiamy brzegi.
Kulebiaki smarujemy żółtkiem, posypujemy czarnuszką ( bądź tym co kto ma czy lubi ) i pieczemy 15 minut.
Podajemy gorące z sałatą lub sosem serowym.
Powiązane notki:
Tarta z łososiem, szpinakiem i porem ( krok po kroku )
Domowe czekoladowe Pralinki na Walentynki ( prosty przepis )
Makowiec Ucierany na Biszkopcie – przepis krok po kroku
Pyszna cukinia ze szpinakiem w kremowym serowym sosie
Pizza w wersji wytrawnej ze szpinakiem i klasyczna z szynką i papryką oraz rolowane bułeczki
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/12/26/kulebiak-ze-szpinakiem-i-lososiem-prosty-przepis