Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Ekspresowe danie, które miałam podać na wigilię, jednak z racji tego , że nie było już miejsca na kuchence przygotowałam je w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia. Kulebiaki robi się na cieście
drożdżowym, półkruchym i kruchym, ja natomiast postanowiłam zrobić swojego w cieście francuskim, nie ukrywam, że jest to sprawa o wiele łatwiejsza , bo pozostaje nam przygotowanie jedynie farszu. Obiecuję Wam, że niebawem zrobię domowe
ciasto francuskie, bo mam kilka przepisów do przetestowania. Sam przepis jest bardzo prosty, każdy poradzi sobie z jego wykonaniem. Danie idealne, na zimny bufet, np. sylwestra ale też na ciepły obiad. Zupełnie uniwersalne.

Składniki:
5 sztuk ( 10 porcji świątecznych, 5 obiadowych )
350 g opakowanie
ciastka francuskiego
450 g (op.)
mrożonego szpinaku w liściach
300 g filetu z
łososia2 łyżeczki
przyprawi Tzatziki Kamis
100 g
serka topionego z
cebulką i
szczypiorkiem (np. Hochland )
50 ml
mlekażółtko1 łyżka
olejuczarnuszka,
mak,
sezam, siemię lub inne do posypania, można też pominąć posypkę

Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy. Osączamy.
Mleko podgrzewamy, dodajemy
serek i
szpinak. Mieszamy aż się rozpuszczą. Doprawiamy
przyprawą.
Łososia kroimy w kostkę. Podsmażamy na
oleju. Dodajemy do
szpinaku.
Mieszamy , gotujemy razem 1-2 minuty po czym doprawiamy, ew.
solą i
pieprzem i studzimy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra dół, wiatrak. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwijamy, kroimy wzdłuż na pół, po czym wszerz na 5 części otrzymując 10 kawałków ciasta.
Na górne nakładamy farsz ( może być letni), przykrywamy dolną, zlepiamy brzegi.
Kulebiaki smarujemy
żółtkiem, posypujemy
czarnuszką ( bądź tym co kto ma czy lubi ) i pieczemy 15 minut.
Podajemy gorące z
sałatą lub sosem
serowym.
Powiązane notki:
Tarta z
łososiem,
szpinakiem i
porem ( krok po kroku )
Domowe
czekoladowe Pralinki na Walentynki ( prosty przepis )
Makowiec Ucierany na
Biszkopcie – przepis krok po kroku
Pyszna
cukinia ze
szpinakiem w kremowym
serowym sosie
Pizza w wersji wytrawnej ze
szpinakiem i klasyczna z
szynką i
papryką oraz rolowane bułeczki