ßßß Cookit - przepis na Quiche

Quiche

nazwa

Wykonanie

Ugotuj.to > Przepisy kulinarne > ABC gotowania > Słownik pojęć
Quiche
red.
17 . 12.2012 , aktualizacja: 24 . 09.2015 12:26
A A A
Tarta (quiche) lorraine (Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta)
Quiche (spolszczona forma to "kisz") to rodzaj wytrawnej tarty na kruchym spodzie, wywodzący się z Francji. Nadzienie może zawierać warzywa, sery lub mięso (ale nigdy nie ma w nim owoców ani słodkich kremów!). Nadzienie zalewa się masą jajeczno-śmietanową i zapieka. To danie podaje się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najpopularniejszym rodzajem quiche'a jest quiche Lorraine.
Quiche Lorraine
Quiche szpinakowe z łososiem
Kisz serowy
Kisz pomidorowy
Zapiekany kisz cukiniowy
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88511,13067758,Quiche.html