ßßß
Wielu z nas dokonuje zakupu tortownicy pod względem jej kształtu. Na rynku aktualnie dostępnych jest wiele różnych form, w których możemy piec wymyślne ciasta.Rodzaje form:– tortownica okrągła- idealnie sprawdza się do pieczenia tradycyjnych biszkoptów, z których przygotowujemy słodkie torty.– tortownica prostokątna- idealnie sprawdzi się w przypadku przygotowywania np. mazurków lub innych ciast (serników, placków drożdżowych czy ciast z owocami i z galaretką). Tego typu tortownice są niezwykle przydatne, kiedy zależy nam na wypieku ciast, które później chcemy pokroić w kostkę. Często też torownice prostokątne wybierane są, gdy chcemy, aby przygotowywane przez nas ciasto było bardziej podzielne.– tortownica kwadratowa- ma podobne zastosowanie jak ta prostokątna.– tortownica w kształcie serca- zazwyczaj wykorzystywana jest na specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć drugą osobę specyficzną formą ciasta. Zwykle też ciasto w formie serca przygotowywane jest jako prezent.