Wykonanie
6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×Nie wiem czy jest ktoś kto za kopytkami nie przepada. Dla mnie są one niekwestionowanym smakiem dzieciństwa. Robiła je moja babcia, dziadek, mama robię je i ja. Te kluski popularne są na śląsku, ale sądzę, że nie tylko,obecnie każdy je zna. Jak dla mnie to klasyka gatunku a z sosem z
szynki i jarzynami są niesamowicie smaczne, dla podkreślenia regionalności produktu u nas z modrą
kapustą. Pycha.

Składniki:kopytka:1 – 1,2 kg mączystych
ziemniaków1,5 szklanki
mąki ( około 230-250 g )1
jajosól,
pieprzSos :3 grube plastry
mięsa ( u nas
szynka)1 łyżka
oleju1 mały
por1
marchew1
pietruszka1 łyżka
słodkiej paprykisól,
pieprz2 łyżki
mąki2 łyżki
śmietanyPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Zlewamy
wodę i mocno studzimy – najlepiej zrobić to dzień wcześniej.Sos :
Szynkę myjemy, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym
oleju, dodajemy startą
marchew,
pietruszkę i pokrojonego w plasterki
pora. Posypujemy
papryką i podsmażamy 15 minut, mieszając, podlewamy
wodą jeśli za mocno się przypieka, zbierając przypieczone części z patelni – nadadzą sosu smak. Zalewamy 1 l wrzątku. Dusimy pod przykryciem , kontrolując ilość
wody, do miękkości ( około 1 h ).
Mąkę mieszamy z
wodą i
śmietaną, wlewamy do sosu i doprawiamy.kopytka:Rozgniatamy zimne
ziemniaki, dodajemy
mąkę,
jajo,
sól,
pieprz. Wyrabiamy ciasto,nie powinno kleić się do rąk.Podsypujemy
mąką, rolując wałeczki, ukośnie kroimy kluski.Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 3-5 minut po wypłynięciu.Podajemy z sosem i modrą
kapustą.Najlepiej zrobić próbę i ugotować kilka kopytek jeśli się rozpadają do ciasta należy dosypać
mąki. Jeśli nie masa nie chce się skleić trzeba do niej dodać
żółtko. Kopytka są też pyszne podsmażone na
oleju z
ziołami lub na
maśle z
cynamonem i
cukrem.Powiązane notki:Smażone nadziewane kopytka z
mięsemNoworoczny Gulasz z
szynki z
kaszą gryczanąShoarma z
kurczaka z frytkami,domową
pitą, sosem i surówkąSekrety męskiej uczty :
Piersi z kurczaka zapiekane z
serem i
pure ziemniacznymKlopsiki / pulpety w sosie
marchewkowym – najlepszy przepis