ßßß Cookit - przepis na Kopytka z sosem / gulaszem z szynki

Kopytka z sosem / gulaszem z szynki

nazwa

Wykonanie

6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×
Nie wiem czy jest ktoś kto za kopytkami nie przepada. Dla mnie są one niekwestionowanym smakiem dzieciństwa. Robiła je moja babcia, dziadek, mama robię je i ja. Te kluski popularne są na śląsku, ale sądzę, że nie tylko,obecnie każdy je zna. Jak dla mnie to klasyka gatunku a z sosem z szynki i jarzynami są niesamowicie smaczne, dla podkreślenia regionalności produktu u nas z modrą kapustą. Pycha.
Składniki:
kopytka:
1 – 1,2 kg mączystych ziemniaków
1,5 szklanki mąki ( około 230-250 g )
1 jajo
sól,pieprz
Sos :
3 grube plastry mięsa ( u nas szynka)
1 łyżka oleju
1 mały por
1 marchew
1 pietruszka
1 łyżka słodkiej papryki
sól,pieprz
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Zlewamy wodę i mocno studzimy – najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
Sos : Szynkę myjemy, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy startą marchew, pietruszkę i pokrojonego w plasterki pora. Posypujemy papryką i podsmażamy 15 minut, mieszając, podlewamy wodą jeśli za mocno się przypieka, zbierając przypieczone części z patelni – nadadzą sosu smak. Zalewamy 1 l wrzątku. Dusimy pod przykryciem , kontrolując ilość wody, do miękkości ( około 1 h ).
Mąkę mieszamy z wodą i śmietaną, wlewamy do sosu i doprawiamy.
kopytka:
Rozgniatamy zimne ziemniaki, dodajemy mąkę, jajo, sól, pieprz. Wyrabiamy ciasto,nie powinno kleić się do rąk.
Podsypujemy mąką, rolując wałeczki, ukośnie kroimy kluski.
Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 3-5 minut po wypłynięciu.
Podajemy z sosem i modrą kapustą.
Najlepiej zrobić próbę i ugotować kilka kopytek jeśli się rozpadają do ciasta należy dosypać mąki. Jeśli nie masa nie chce się skleić trzeba do niej dodać żółtko. Kopytka są też pyszne podsmażone na oleju z ziołami lub na maśle z cynamonem i cukrem.
Powiązane notki:
Smażone nadziewane kopytka z mięsem
Noworoczny Gulasz z szynki z kaszą gryczaną
Shoarma z kurczaka z frytkami,domową pitą, sosem i surówką
Sekrety męskiej uczty : Piersi z kurczaka zapiekane z serem i pure ziemniacznym
Klopsiki / pulpety w sosie marchewkowym – najlepszy przepis
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/05/21/kopytka-z-sosem-gulaszem-z-szynki