ßßß
Składniki:kopytka:1 – 1,2 kg mączystych ziemniaków1,5 szklanki mąki ( około 230-250 g )1 jajosól,pieprzSos :3 grube plastry mięsa ( u nas szynka)1 łyżka oleju1 mały por1 marchew1 pietruszka1 łyżka słodkiej paprykisól,pieprz2 łyżki mąki2 łyżki śmietanyPrzygotowanie:Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Zlewamy wodę i mocno studzimy – najlepiej zrobić to dzień wcześniej.Sos : Szynkę myjemy, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy startą marchew, pietruszkę i pokrojonego w plasterki pora. Posypujemy papryką i podsmażamy 15 minut, mieszając, podlewamy wodą jeśli za mocno się przypieka, zbierając przypieczone części z patelni – nadadzą sosu smak. Zalewamy 1 l wrzątku. Dusimy pod przykryciem , kontrolując ilość wody, do miękkości ( około 1 h ).Mąkę mieszamy z wodą i śmietaną, wlewamy do sosu i doprawiamy.kopytka:Rozgniatamy zimne ziemniaki, dodajemy mąkę, jajo, sól, pieprz. Wyrabiamy ciasto,nie powinno kleić się do rąk.Podsypujemy mąką, rolując wałeczki, ukośnie kroimy kluski.Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 3-5 minut po wypłynięciu.Podajemy z sosem i modrą kapustą.Najlepiej zrobić próbę i ugotować kilka kopytek jeśli się rozpadają do ciasta należy dosypać mąki. Jeśli nie masa nie chce się skleić trzeba do niej dodać żółtko. Kopytka są też pyszne podsmażone na oleju z ziołami lub na maśle z cynamonem i cukrem.Powiązane notki:Smażone nadziewane kopytka z mięsemNoworoczny Gulasz z szynki z kaszą gryczanąShoarma z kurczaka z frytkami,domową pitą, sosem i surówkąSekrety męskiej uczty : Piersi z kurczaka zapiekane z serem i pure ziemniacznymKlopsiki / pulpety w sosie marchewkowym – najlepszy przepis