Wykonanie
Czyli tradycyjny kotlet Szwajcarski.Aż wstyd, że do tej
pory nie było u mnie na blogu tego przepisu…Otóż, to kotlet nadziewany
serem i
szynką, panierowany oraz smażony. Ja użyłam
piersi z kurczaka, natomiast można użyć też
schabu albo
sznycli cielęcych.

Składniki (na 1 kotlet):1 spora
pierś z kurczaka1 duży plaster
szynkisporo żółtego, wyrazistego
sera (ja użyłam Gruyere)1 łyżka
mąki1
jajkobułka tartasól,
pieprz,
słodka papryka w proszku
olej roślinny do smażeniaDodatki:
młoda, duszona
kapustamłode, ugotowane
ziemniaki z
koperkiemPrzygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, następnie położyć na desce, przykryć folią i roztłuc na cienki, duży kotlet.
Mięso oprószyć lekko
solą,
pieprzem i
słodką papryką z obu stron. Na
mięsie ułożyć kawałek
szynki, następnie pokrojony w słupki
ser i dokładnie i szczelnie zawinąć (można brzegi spiąć wykałaczkami). Kotlet oprószyć lekko
mąką, następnie panierować w rozkłóconym
jajku i
bułce tartej. Gotowe kotlety smażyć na sporej ilości rozgrzanego tłuszczu, dokładnie po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste (kotlety są dość grube, więc należy je smażyć dość długo). Gotowe kotlety wykładamy na ręcznik papiery i lekko odsączamy z tłuszczu, serwujemy np. z młodymi
ziemniakami i
kapustą.

