ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone

Kotlety mielone

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Zachęcona opinią mojego listonosza postanowiłam udać się do polecanego przez niego sklepu z mięsem. Jak się okazało listonosz ma zawsze rację i wie gdzie co jest najlepsze ( macie dylemat , polecam zapytać właśnie jego – nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby mi źle doradził ). Zmielone na miejscu mięso okazało się idealne na kotlety mielone i nawet mój Luby zjadł je ze smakiem, choć od dziecka za mielonymi nie przepada, a jednak powiedział , że były pyszne. Polecam Wam kupienie mięsa mielonego od ręki, w 100 % bez dodatków, wody i w żadnym wypadku nie garmażeryjnego. Zasada jest prosta, im lepsze mięso tym mniej przypraw trzeba do niego dodać.
Składniki ( na ok 12 kotletów )
550 g mięsa zmielonego wołowo-wieprzowego
1 bułka kajzerka
1 jajo
1 łyżeczka soli
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
3 spore ząbki czosnku
4 łyżki mąki
4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Bułkę zalać bardzo ciepłą wodą.
Czosnek drobno posiekać.
Gdy bułka nasiąknie wycisnąć ja i dodać z czosnkiem do mięsa.
Doprawić , wbić jajo, wyrobić.
Formować kotlety i obtaczać w mące.
Smażyć na gorącym oleju z dwóch stron na złoto, pod przykryciem,ok. 15-20 minut.
Podawać z ziemniakami, ewentualnie polane ulubionym sosem.
Jako dodatek polecam swoje surówki ( klik )
Smacznego!
Powiązane notki:
Sekrety „Męskiej uczty” : kotlety z piersi z kurczaka, ziemniaczane pure i kalafior z masłem i bułką tartą
Praktyczne porady: Darmowy obiad lub poczęstunek – czyli jak zrobić idealny farsz mięsny do krokietów, pierogów, pasztecików lub smakowitą pastę do chleba
Sos bolognese – spaghetti po bolońsku
Smażone nadziewane kopytka z mięsem
Noworoczny Gulasz z szynki z kaszą gryczaną
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/01/24/kotlety-mielone