ßßß
Składniki ( na ok 12 kotletów )550 g mięsa zmielonego wołowo-wieprzowego1 bułka kajzerka1 jajo1 łyżeczka soli1 łyżka słodkiej papryki1/2 łyżeczki pieprzu3 spore ząbki czosnku4 łyżki mąki4 łyżki olejuPrzygotowanie:Bułkę zalać bardzo ciepłą wodą.Czosnek drobno posiekać.Gdy bułka nasiąknie wycisnąć ja i dodać z czosnkiem do mięsa.Doprawić , wbić jajo, wyrobić.Formować kotlety i obtaczać w mące.Smażyć na gorącym oleju z dwóch stron na złoto, pod przykryciem,ok. 15-20 minut.Podawać z ziemniakami, ewentualnie polane ulubionym sosem.Jako dodatek polecam swoje surówki ( klik )Smacznego!Powiązane notki:Sekrety „Męskiej uczty” : kotlety z piersi z kurczaka, ziemniaczane pure i kalafior z masłem i bułką tartąPraktyczne porady: Darmowy obiad lub poczęstunek – czyli jak zrobić idealny farsz mięsny do krokietów, pierogów, pasztecików lub smakowitą pastę do chlebaSos bolognese – spaghetti po bolońskuSmażone nadziewane kopytka z mięsemNoworoczny Gulasz z szynki z kaszą gryczaną