Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Zachęcona opinią mojego listonosza postanowiłam udać się do polecanego przez niego sklepu z
mięsem. Jak się okazało listonosz ma zawsze rację i wie gdzie co jest najlepsze ( macie dylemat , polecam zapytać właśnie jego – nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby mi źle doradził ). Zmielone na miejscu
mięso okazało się idealne na kotlety mielone i nawet mój Luby zjadł je ze smakiem, choć od dziecka za mielonymi nie przepada, a jednak powiedział , że były pyszne. Polecam Wam kupienie
mięsa mielonego od ręki, w 100 % bez dodatków,
wody i w żadnym wypadku nie garmażeryjnego. Zasada jest prosta, im lepsze
mięso tym mniej przypraw trzeba do niego dodać.

Składniki ( na ok 12 kotletów )550 g
mięsa zmielonego wołowo-wieprzowego1
bułka kajzerka1
jajo1 łyżeczka
soli1 łyżka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
pieprzu3 spore ząbki
czosnku4 łyżki
mąki4 łyżki
olejuPrzygotowanie:
Bułkę zalać bardzo ciepłą
wodą.
Czosnek drobno posiekać.Gdy
bułka nasiąknie wycisnąć ja i dodać z
czosnkiem do
mięsa.Doprawić , wbić
jajo, wyrobić.Formować kotlety i obtaczać w
mące.Smażyć na gorącym
oleju z dwóch stron na złoto, pod przykryciem,ok. 15-20 minut.Podawać z
ziemniakami, ewentualnie polane ulubionym sosem.Jako dodatek polecam swoje surówki ( klik )Smacznego!Powiązane notki:Sekrety „Męskiej uczty” : kotlety z
piersi z kurczaka, ziemniaczane
pure i
kalafior z
masłem i
bułką tartąPraktyczne porady: Darmowy obiad lub poczęstunek – czyli jak zrobić idealny farsz
mięsny do krokietów, pierogów, pasztecików lub smakowitą pastę do
chlebaSos bolognese – spaghetti po bolońskuSmażone nadziewane kopytka z
mięsemNoworoczny Gulasz z
szynki z
kaszą gryczaną