Wykonanie
Uwielbiam
cukinię w tej postaci. Kiedy zaczyna się sezon na
cukinię działkową, co najmniej kilka
razy na obiad pojawia się
cukinia w cieście naleśnikowym. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście jej w tej postaci, koniecznie spróbujcie :)Składniki:- 1 duża cukinia/kabaczek-
olejciasto naleśnikowe:- 250 g
mąki pełnoziarnistej- 0,5 l mleka/wody ( w tym trochę
wody gazowanej)- 2
jajka-
sól,
pieprz ziołowy,
bazylia suszona,
papryka słodka,
czosnek granulowanySkładniki na ciasto naleśnikowe zmiksować ze sobą, odstawić na 20 minut. Umytą
cukinię pokroić w plastry grubości ok. 0,5 cm (ważne, żeby plastry nie były ukośnie pokrojone, ponieważ ciasto będzie wtedy z nich spływać). Na rozgrzanej patelni smażyć zamoczone dokładnie w cieście naleśnikowym
cukinie, smażyć z obu stron po 2 - 4 minut.