ßßß Cookit - przepis na Czosnkowe klopsiki w sosie koperkowym

Czosnkowe klopsiki w sosie koperkowym

Wykonanie

11 Flares Twitter 0 Facebook 11 11 11 11 Flares ×
Ostatnio pytałam Was co zrobić z zmielonej łopatki którą zakupiłam. Wybór padł na klopsiki, był dość spontaniczny, mieliśmy ochotę na coś czosnkowego zanurzonego w sosie. Pęczek koperku, który stał na blacie włączył się w gotowanie, w efekcie mamy pyszne i lekkie danie.
Składniki:
1/2 kg mięsa zmielonego np. z łopatki
4 ząbki czosnku
1/2 cebuli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 bułka kajzerka
1 jajo
3 łyżki mąki + do obtoczenia
2-3 łyżki oleju do smażenia
1/2 pęczka koperku
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Bułkę zamoczyć w wodzie.
Czosnek i cebulę drobno posiekać.
Wymieszać z mięsem, dodać odciśniętą bułkę, paprykę,wbić jajo doprawić do smaku solą i pieprzem (odpowiednio niecała łyżeczka i pół łyżeczki-mój smak).
Obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Po 2-3 minuty z każdej strony.
Zalać gorącą wodą ( 1,5-2 szklanek ), włożyć liście i dusić 25 minut.
W 1/3 szklanki wody rozpuścić 3 łyżki mąki, wlać do sosu – mieszając.
Dodać koperek i majeranek, gotować 5 minut , podawać na gorąco.
Danie świetnie pasuje do ziemniaków i kiszonych ogórków.
Przed podaniem możecie je, tak jak ja, oprószyć kolorowym pieprzem, a sos możecie zabielić śmietaną.
Smacznego
ANia
Powiązane notki:
Filet z kurczaka w słodkim sosie chilli
Kotlety z indyka z cebulką
Filet z Czarniaka w sezamie z warzywami w słodkim sosie chilli
Kurczak w sosie kokosowym z kurkumą
Kotlety mielone
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/04/27/czosnkowe-klopsiki-w-sosie-koperkowym