Wykonanie
11 Flares Twitter 0 Facebook 11 11 11 11 Flares ×Ostatnio pytałam Was co zrobić z zmielonej
łopatki którą zakupiłam. Wybór padł na klopsiki, był dość spontaniczny, mieliśmy ochotę na coś
czosnkowego zanurzonego w sosie. Pęczek
koperku, który stał na blacie włączył się w gotowanie, w efekcie mamy pyszne i lekkie danie.
Składniki:1/2 kg
mięsa zmielonego np. z
łopatki4 ząbki
czosnku1/2
cebuli1 łyżeczka
słodkiej papryki1
bułka kajzerka1
jajo3 łyżki
mąki + do obtoczenia2-3 łyżki
oleju do smażenia1/2 pęczka
koperku2
liście laurowe1 łyżeczka
majerankuPrzygotowanie:
Bułkę zamoczyć w wodzie.
Czosnek i
cebulę drobno posiekać.Wymieszać z
mięsem, dodać odciśniętą
bułkę,
paprykę,wbić
jajo doprawić do smaku
solą i
pieprzem (odpowiednio niecała łyżeczka i pół łyżeczki-mój smak).Obtoczyć w
mące i obsmażyć na rozgrzanym
oleju. Po 2-3 minuty z każdej strony.Zalać gorącą
wodą ( 1,5-2 szklanek ), włożyć liście i dusić 25 minut.W 1/3 szklanki
wody rozpuścić 3 łyżki
mąki, wlać do sosu – mieszając.Dodać
koperek i
majeranek, gotować 5 minut , podawać na gorąco.Danie świetnie pasuje do
ziemniaków i
kiszonych ogórków.Przed podaniem możecie je, tak jak ja, oprószyć
kolorowym pieprzem, a sos możecie zabielić
śmietaną.SmacznegoANia
Powiązane notki:
Filet z kurczaka w słodkim sosie
chilliKotlety z
indyka z
cebulkąFilet z Czarniaka w
sezamie z warzywami w słodkim sosie
chilliKurczak w sosie
kokosowym z
kurkumąKotlety mielone