ßßß
Składniki:1/2 kg mięsa zmielonego np. z łopatki4 ząbki czosnku1/2 cebuli1 łyżeczka słodkiej papryki1 bułka kajzerka1 jajo3 łyżki mąki + do obtoczenia2-3 łyżki oleju do smażenia1/2 pęczka koperku2 liście laurowe1 łyżeczka majerankuPrzygotowanie:Bułkę zamoczyć w wodzie.Czosnek i cebulę drobno posiekać.Wymieszać z mięsem, dodać odciśniętą bułkę, paprykę,wbić jajo doprawić do smaku solą i pieprzem (odpowiednio niecała łyżeczka i pół łyżeczki-mój smak).Obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Po 2-3 minuty z każdej strony.Zalać gorącą wodą ( 1,5-2 szklanek ), włożyć liście i dusić 25 minut.W 1/3 szklanki wody rozpuścić 3 łyżki mąki, wlać do sosu – mieszając.Dodać koperek i majeranek, gotować 5 minut , podawać na gorąco.Danie świetnie pasuje do ziemniaków i kiszonych ogórków.Przed podaniem możecie je, tak jak ja, oprószyć kolorowym pieprzem, a sos możecie zabielić śmietaną.SmacznegoANia
Powiązane notki:Filet z kurczaka w słodkim sosie chilliKotlety z indyka z cebulkąFilet z Czarniaka w sezamie z warzywami w słodkim sosie chilliKurczak w sosie kokosowym z kurkumąKotlety mielone